/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F45%2F8b941ab94d74da357529eeb8931c8b93.jpg)
Токсичні кабачки на прилавках: як зрозуміти, які можуть нашкодити
Викинь або пошкодуєш: чому гіркі кабачки небезпечні для здоров’я
Навіть великий врожай кабачків доведеться викинути, якщо вони — гіркі. Цей сезонний овоч має неабияку популярність, але якщо вам трапився кабачок "з гірчинкою", їсти його не варто. Це може свідчити про вміст в ньому токсичної речовини — кукурбітацину. Вона в деяких випадках може серйозна нашкодити здоров'ю.
Єдиний надійний індикатор вмісту токсинів — гіркота. Кабачок потрібно лизнути в сирому вигляді, якщо він гіркий, то краще навіть не готувати. Якщо з'їсти такий кабачок можна отримати спазму в животі, блювання, діарею, були навіть серйозніші наслідки — пошкодження печінки.
Концентрація кукурбітацину генетично закладена в деяких сортах кабачків або передалась через перехресне запилення з декоративними гарбузами. Легка гіркота шкірки може бути спричинена спекою чи нестачею води, але зазвичай очищення допомагає.
При наявності токсину — чистка не допоможе. Не руйнуються токсини і при приготуванні, тож гіркий кабачок краще просто викинути. Токсичними можуть бути не тільки кабачки, подібна речовина також може міститися в гарбузах.

