Вчені назвали основні джерела "вічних хімікатів"
Вчені назвали основні джерела "вічних хімікатів"

Вчені назвали основні джерела "вічних хімікатів"

На цьому наголосили дослідники з Школи громадської охорони здоров'я Бостонського університету, передає 24 Канал. Вони проаналізували дані понад 700 дорослих, зокрема інформацію про їхнє харчування та аналізи крові.

Довідково. ПФАС – це група хімічних сполук, які часто використовують у виробництві промислових товарів і побутових речей. Головна їх небезпека в тому, що ці речовини майже не розкладаються, а навпаки накопичуються в організмі, як наслідок можуть стати причиною серйозних захворювань, зокрема раку, а також спричинити ураження печінки та порушення у репродуктивній системі.

Що виявили вчені

Вживання морепродуктів, яєць і коричневого рису може бути пов'язане з вищим рівнем ПФАС в організмі. При цьому рівень хімікатів у харчових продуктах загалом зменшився порівняно з минулими десятиліттями. Це пов'язують із запровадженими обмеженням у виробництві пакування та зміні підходів у харчовій промисловості.

Втім, питна вода залишається значним джерелом ризику. Учені також представили результати аналізу крові добровольців – мешканців Каліфорнії, які свідчать, що у тих, хто живе в районах із забрудненим водопостачанням, рівень ПФАС помітно вищий.

Тобто, навіть якщо харчування наразі становить менше ризиків для здоров'я у контексті забруднення ПФАС, якість води й надалі має значний вплив на здоров'я людей.

Що далі

Учені вважають, що слід звертати увагу не лише традиційні ПФАС (такі як ПФОА і ПФОС), а й новим їхнім формам, а також іншим джерелам впливу – повітрю, пилу, косметиці тощо.

Зауважте. Після публікації нових даних, Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) частково скасувало деякі стандарти, однак подовжило терміни введення обов'язкових обмежень щодо найбільш небезпечних ПФАС.

Що можуть зробити споживачі

Варто обирати продукцію з маркуванням "без фтору" та уникати неперевірених джерел води. Тоді як влада та регуляторні органи мають продовжувати посилення контролю за впливом ПФАС не лише через їжу, а й через інші елементи довкілля.

Теги за темою
Екологія Профілактика захворювань Здорове життя
Джерело матеріала
loader
loader