/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fd7cc52a35dc56cccec2cf2a6e58b6a3a.jpg)
Три продукти, які різко підвищують рівень цукру
Організм легко розщеплює ці речовини до цукру, що провокує різкі скачки глюкози. Професор Тім Спектор, відомий британський епідеміолог, у подкасті Zoe пояснив: часте вживання таких продуктів може призвести до низки проблем, інформує 24 Канал.
Недоліки крохмалистих вуглеводів
За словами експерта, зловживання цими вуглеводами може стати причиною порушень обміну речовин, підвищити ризик серцево-судинних захворювань, вплинути на роботу нирок, зору та нервової системи.
Особливо це актуально для людей із діабетом або предіабетом, у раціоні яких часто переважають макарони, картопля чи рис через їхню низьку жирність.
Однак повністю виключати ці продукти з раціону не варто. Важливо комбінувати їх із клітковиною та корисними жирами – наприклад, овочами, горіхами або оливковою олією. Таке поєднання сповільнює всмоктування цукру й зменшує його різкий підйом у крові.
Чи усім "підходять" вуглеводи
Реакція організму на вуглеводи є індивідуальною і залежить, зокрема, від генетики. Тож універсальної дієти не існує, але загальна порада – зменшити частку швидких вуглеводів у щоденному меню.
Замість білого рису, картоплі чи хліба, експерти рекомендують продукти з повільними вуглеводами: вівсянку, булгур, бобові, ягоди, інжир або солодку картоплю. Вони довше перетравлюються, підтримують мікрофлору кишечника і забезпечують стабільну енергію.
До того ж, за даними NHS, лише 5 грамів додаткової клітковини на день можуть знизити ризик серцевих хвороб і передчасної смерті на 14%.
