/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F8483de416fe0dc3b3842cc5851968a60.jpg)
Названо 2 популярні овочі, які стають отрутою під час смаження: про це майже ніхто не знає
Лікарі та вчені попереджають, що картопля й баклажани можуть стати небезпечними для здоров’я після смаження, і ось чому.
Експерти наголошують, що під дією високих температур в картоплі та баклажанах утворюються токсичні речовини, які можуть стати причиною отруєння.
Картопля – джерело акриламіду
Під час смаження картоплі, особливо якщо овоч готувати у фритюрі, утворюється отруйна речовина – акриламід, яку Всесвітня організація охорони здоров'я визнала потенційно канцерогенною. Чим вища температура і триваліше смаження, то більше акриламіду накопичується в картоплі. Ця сполука збільшує ризики появи:
- онкологічних захворювань;
- хвороб нервової системи, а також деменції.
- запальних процесів в організмі.
Баклажани – надлишок соланіну
Соланін – це природний токсин, який у великій кількості може стати причиною отруєння. Під час смаження баклажанів концентрація цієї сполуки збільшується в рази. Це може призвести до:
- нудоти та блювоти;
- запаморочення та слабкості;
- розладу шлунку.
Як зробити ці овочі безпечними: корисні поради
- Щоб не утворювався акриламід, картоплю рекомендовано варити чи запікати.
- Баклажани перед приготуванням необхідно вимочувати в солоній воді, це допоможе знизити рівень соланіну.
- Медики радять зменшити вживання смажених страв і надавати перевагу більш корисним методам приготування овочів.
Названо фрукт, який рятує волосся від випадіння, зміцнює корені й робить локони густими
Вітаміни для гарної пам’яті: як не забувати, навіщо ви зайшли до кімнати
Десерт не для всіх: яка користь халви і кому її в жодному разі не можна їсти
