Королева овочів: сім причин, чому регулярно потрібно їсти броколі
Королева овочів: сім причин, чому регулярно потрібно їсти броколі

Королева овочів: сім причин, чому регулярно потрібно їсти броколі

Броколі - справжній суперфуд, який дієтологи називають "королевою овочів".Цей зелений овоч багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що робить його незамінним у раціоні кожного.Розповімо, чому цей овоч повинен стати основою вашого здорового харчування.Головна перевага броколі полягає в її здатності контролювати рівень цукру в крові. Це особливо важливо для людей із переддіабетом або діабетом. Броколі є ідеальним вибором завдяки своєму низькому вмісту вуглеводів та високому вмісту клітковини, що допомагає сповільнити травлення та мінімізувати вплив на рівень цукру в крові. Один із ключових компонентів броколі, сульфорафан, сприяє зниженню рівня цукру в крові та покращує чутливість до інсуліну. Крім того, вживання броколі допомагає запобігти зневодненню, яке може виникнути через підвищений рівень цукру в крові.Броколі є одним з найпопулярніших овочів сімейства хрестоцвітих, і не дарма. Цей овоч із м'яким смаком багатий такими основними поживними речовинами, як магній, калій, вітамін В6 і вітамін С, які відіграють важливу роль в організмі, а також і фолієвою кислотою, яка бере участь у синтезі ДНК, діленні клітин і дозріванні еритроцитів. Узимку організм потребує більше вітамінів і мінералів для захисту від застуд і вірусів, тому овочі та фрукти - необхідний складник вашої трапези.Вчені з Сіднейського університету в Австралії виявили, що хімічна речовина, яка природно міститься в броколі, може мати потенціал у запобіганні та лікуванні тромбів, що спричиняють інсульти. Ці висновки відкривають нові горизонти в боротьбі з другою за значимістю причиною смерті у світі.Хоча дослідження перебуває на ранній стадії, його результати обнадіюють. Вони вказують на те, що підвищене споживання броколі може допомогти знизити ризик інсультів. Учені мають намір продовжувати дослідження, щоб зрозуміти, як сполуки броколі можуть впливати на хворобливі процеси в організмі.Також в броколі багато клітковини, що гарантує швидке насичення. Важливо, що у броколі клітковина різних видів - целюлоза, пектин, лігнін. Всі вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишечника і захищають його від онкологічних захворювань.Згідно з науковими дослідженнями, з'ївши пару яблук (і суцвіть броколі, огірків, бананів або зеленої квасолі), можна не звертатися до лікаря, особливо для людей із високим кров'яним тиском, які мають ризик серцевих та ниркових захворювань.Вміст антиоксидантів у броколі може бути однією з головних переваг броколі для здоров'я людини. Антиоксиданти — це молекули, які пригнічують або нейтралізують пошкодження клітин, спричинені вільними радикалами. Це може призвести до зменшення запалення та загального захисного ефекту для здоров'я. Броколі має високий рівень глюкорафаніну - сполуки, яка під час травлення перетворюється на потужний антиоксидант під назвою сульфорафан. Дослідження в пробірці та на тваринах показують, що сульфорафан може мати численні переваги для здоров'я, включаючи зниження рівня цукру в крові, холестерину, оксидативного стресу та розвитку хронічних захворювань. Однак для розуміння його ролі в організмі людини потрібні додаткові дослідження. Броколі також містить вимірну кількість антиоксидантів лютеїну та зеаксантину, які можуть запобігати окислювальному стресу та пошкодженню клітин в очах.Хрестоцвіті овочі, такі як броколі, містять різні біологічно активні сполуки, які можуть зменшити пошкодження клітин, спричинені певними хронічними захворюваннями. Кілька невеликих досліджень показали, що вживання хрестоцвітних овочів може захистити від певних видів раку. Зрештою, необхідно провести більше досліджень на людях, щоб визначити зв'язок між хрестоцвітними овочами та профілактикою раку.Броколі доступна й універсальна в приготуванні. Її можна варити, запікати, додавати в салати, супи та безліч інших страв. Тож не соромтеся додати цей корисний овоч у свій щоденний раціон - він принесе вашому здоров'ю багато користі.Нещодавно китайські вчені провели дослідження і виявили. що нарізану броколі потрібно залишити на 90 хвилин перед приготуванням, щоб ферменти встигли активуватися. Хоча вони припускають, що і 30 хвилин теж принесуть користь, експеримент цього не підтвердив. Поки вчені шукають способи спростити процес.Важливо тільки пам'ятати про можливі неприємності у вигляді газів і здуття живота під час першого додавання броколі в раціон. Також про врахування споживання вітаміну К для тих, хто вживає препарати, що розріджують кров.

Джерело матеріала
loader
loader