Бобові (квасоля, сочевиця, арахіс, нут, горох) багаті білками, що допомагають шкірі регенерувати і довше залишатися молодою. Про користь бобових у раціоні розповіла дієтологиня Оксана Скіталінська.
За її словами, бобові мають надзвичайно цінні властивості для того, щоб залишатись здоровими, енергійними та жили максимально довго. Бобові є джерелом рослинного білку та клітковини.
Існує багато різновидів бобових. Найбільш відомі: горох, квасоля, сочевиця, нут і соєві боби, але до цієї групи входять також арахіс, конюшина та вика. Наразі бобові знову стають одним із найбільш споживаних продуктів, тому що містять більше білків, ніж будь-яка інша їжа.
Користь бобових:
- Молодість тіла: Антиоксиданти (поліфеноли) у бобових нейтралізують вільні радикали, уповільнюючи старіння клітин.
- Здоров’я мозку: Фолієва кислота та магній покращують нейропластичність і функцію нейронів, знижуючи ризик нейродегенеративних хвороб.
- Імунна система: Цинк, залізо та білок підтримують вироблення імунних клітин і захист від інфекцій.
Поради від дієтологині Оксани Скіталінської:
Для кращого засвоєння та зменшення метеоризму:
- Замочіть на 8-12 год у воді.
- Промивайте для видалення олігосахаридів, які викликають здуття.
- Готуйте до м’якості, додаючи спеції (імбир, куркума, кумин), які покращують травлення.
- Поступове введення адаптує мікрофлору кишечника. Доповнюйте травами (мʼята, тимʼян) та травʼяними чаями (мʼята, мелісса, ромашка).
- Пророщування сприяє легшому засвоєнню.
- Ферментні препарати можуть допомогти краще засвоювати: (альфа-галактозидазу).
Ці методи мінімізують здуття і покращують травлення.
Також відомо, що бобові є незамінними продуктами для молодості шкіри після 40 років. Адже в них міститься багато білку, якого з віком організму потрібно все більше. Нестача білку призводить до того, що обсяг м’язової маси зменшується, шкіра стає в’ялою та втрачає свою пружність. Квасоля, горох, сочевиця, нут позбавляють таких проблем:
- сухість і блідість шкірного покриву;
- передчасне виникнення зморшок та інших ознак в’янення;
- пігментація, приховані набряки;
- розшаровування та ламкість нігтів;
- виснаження, надмірне випадання волосся.
Бобовими найкраще замінювати гарніри. Страви на їх основі краще додавати до меню сніданку або обіду. Бобові забезпечують тривале відчуття ситості завдяки високому вмісту білка та клітковини.