Важливо:
Багато хто стикався з проблемою на кухні - під час варіння тріскається яєчна шкаралупа. Щоб запобігти тріщинам під час варіння яєць, слід заздалегідь вибирати якісні, свіжі яйця.
Зверніть увагу на дату на упаковці, щоб упевнитися у свіжості, і не зайвим буде перевірити яйце, опустивши його в склянку з водою - якщо воно потоне, значить, воно свіже. Під час купівлі важливо оглядати упаковку на наявність пошкоджених яєць, йдеться в матеріалі Главреда.
Правильний спосіб варіння яєць
Досвідчені кулінари радять - яйця потрібно класти в холодну воду з сіллю, щоб запобігти тріщинам. Вода має бути не надто гарячою, щоб яйця не сильно стикалися одне з одним. Сіль підвищує щільність води, завдяки чому шкаралупа стискається, і білок не витече навіть за наявності мікротріщин.
Як запобігти розтріскуванню яєць під час варіння
Не варто забувати про те, що якщо яйце дістати прямо з холодильника й одразу покласти в киплячу воду, різниця температур може спричинити тріщину. Щоб яйця не тріскалися під час варіння, потрібно додати оцет. Це допоможе зміцнити шкаралупу та запобігти пошкодженням.
Як варити яйця без тріщин
Важливо пам'ятати про те, що спершу слід помістити яйця в теплу воду, щоб вони поступово нагрілися і не зіткнулися з різким перепадом температур. Яйця кімнатної температури мають менший шанс тріснути порівняно з тими, що щойно вийняті з холодильника.
Як правильно варити яйця: у киплячій воді чи ні
Якщо ви хочете зберегти яйця цілими під час варіння, не забувайте дотримуватися правильної послідовності: яйця слід класти в киплячу воду. Це дасть змогу точно контролювати процес варіння і стан жовтка та білка. Однак кипіння має бути м'яким, з маленькими бульбашками, щоб уникнути пошкоджень шкаралупи.
Більше новин:
Цікаві факти про яйця
Найпоширенішими у вживанні є курячі яйця. Хоча будь-які пташині яйця можуть бути вжиті в їжу людиною. Існує практика вживання яєць деяких рептилій (наприклад, черепах).
Попри харчову цінність яєць, їхнє споживання може завдати шкоди здоров'ю у зв'язку з можливістю зараження сальмонелою або алергією на яєчні білки.
Білі яйця однаково корисні, як і коричневі. Колір шкаралупи - це всього лише генетична ознака, він ніяк не впливає на поживну цінність, смак або свіжість.
Найкраще місце для яєць - холодильник. За температури нижче 6°C бактерії сальмонели не розмножуються.
Яйця зберігаються довше, якщо покласти їх гострим кінцем донизу. Річ у тім, що на тупому кінці є повітряна бульбашка, в якій можуть бути бактерії, тож є ймовірність, що під час перевертання вони потраплять до яйця.
Яйця не можна зберігати з продуктами, що сильно пахнуть. Завдяки пористій шкаралупі вони легко вбирають сторонні аромати.
Холестерин, що міститься в яйцях, не є небезпечним. Лецитин, якого багато міститься в яєчному жовтку, допомагає підтримувати рівень холестерину в нормі, запобігаючи розвитку серцево-судинних захворювань.