/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F04d86c873d80c02084522d04d3bac180.jpg)
Стало відомо, кому не можна їсти ріпчасту цибулю і чому
Існує набагато більше причин відмовитися від споживання ріпчастої цибулі, ніж ви можете собі уявити. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.
В дитинстві, напевно, кожному з нас говорили, що потрібно їсти цибулю, щоб захиститися від респіраторних захворювань. І це зовсім не вигадки. Вчені називають цибулю справжнім рекордсменом серед інших продуктів щодо вмісту кверцетину. Це найпотужніший антиоксидант, який допомагає врегулювати високий тиск, знижує рівень холестерину в крові, зміцнює стінки судин і допомагає розвинути захист від респіраторних захворювань.
А ще вважається, що кверцетин володіє омолоджувальними властивостями, зменшує в організмі запальні процеси, усуває алергічні реакції і взагалі — допомагає оздоровитися.
В цибулі також міститься ще одна важлива речовина — аліцин (43,6 мг на 100 г продукту). Вона має антибактеріальні властивості, покращує пам’ять, зменщує ризик розвитку хвороб судин. Аліцин сприяє розширенню суди, за рахунок чого зменшується артеріальний тиск. А ще ця речовина бореться з новоутвореннями та позбавляє клітини вільних радикалів.
Багатий у ріпчастої цибулі і хімічний склад. В ній містяться вітаміни групи В, мідь, калій, марганець, фосфор, сірка та хром. Всі ці елементи перетворюють звичайну цибулю на справжній суперпродукт.
Найкраще їсти ріпчасту цибулю в сирому вигляді, тоді ви зможете отримати від неї максимум користі. Однак важливо дотримуватися норми. На день фахівці радять з’їдати не більше 70-100 г цибулі. Адже якщо дуже налягати на продукт, то можна й нашкодити організму.
Краще повністю відмовитися від вживання ріпчастої цибулі в разі:
- гіпертонії;
- бронхіальної астми;
- коліту;
- панкреатиту;
- харчової непереносимості;
- шлунково-стравохідного рефлюксу.
Насамперед варто зазначити, що цибуля дратує шлунково-кишковий тракт. Це може призвести до здуття, метеоризму, діареї, розладу шлунка. Якщо їсти надто багато цибулі, може бути загострення гастриту, коліту, панкреатиту, виразкової хвороби.
Краще не їсти цибулю в разі гіпертонії, тому що вона здатна підвищувати артеріальний тиск. За бронхіальної астми цей продукт також протипоказаний, тому що може спровокувати напад. Якщо у вас є такі захворювання печінки, як жировий гепатоз, гепатит, цироз, краще їсти цибулю з обережністю. Не рекомендована вона і в разі порушення ритмів серця та серцевої недостатності.
Багато в чому користь і шкода цибулі визначаються наявністю хронічних захворювань та способом її приготування. Для ШКТ менш агресивною вважається варена цибуля. Тим більше, що в ній все ще залишаються деякі корисні речовини, хоча і в меншій кількості. Смажена цибуля майже всю свою користь втрачає. А ще вона дуже шкідлива людям із хворобами серця, захворюваннями печінки, підвищеним артеріальним тиском.

