Стенфордські дослідники виявили, що перетравлення клітковини виробляє сполуки, які безпосередньо змінюють функцію генів, потенційно запобігаючи раку. Клітковина є важливим компонентом здорового харчування, але менше 10% американців споживають рекомендовану добову кількість. Однак нове дослідження Stanford Medicine може стати переконливою причиною для збільшення споживання продуктів, багатих клітковиною, таких як квасоля, горіхи, хрестоцвіті овочі та авокадо.
Дослідження, нещодавно опубліковане в Nature Metabolism, показує прямі епігенетичні ефекти двох поширених побічних продуктів, що утворюються під час травлення клітковини. Примітно, що деякі з цих змін у експресії генів виявляють протиракові властивості.
Коли ми їмо клітковину, мікробіом кишківника виробляє коротколанцюгові жирні кислоти. Ці сполуки є для нас більше, ніж просто джерелом енергії: давно підозрюють, що вони опосередковано впливають на функцію генів. Дослідники простежили, як дві найпоширеніші жирні кислоти з коротким ланцюгом у нашому кишківнику, пропіонат і бутират, змінюють експресію генів у здорових людських клітинах, в оброблених і нелікованих клітинах раку товстої кишки людини та в кишківнику мишей. Вони виявили прямі епігенетичні зміни в конкретних генах, які регулюють проліферацію та диференціацію клітин разом з апоптозом або попередньо запрограмованими процесами клітинної смерті — усі вони важливі для порушення або контролю нестримного росту клітин, який лежить в основі раку.
Прямий зв’язок між клітковиною та профілактикою раку
«Ми виявили прямий зв’язок між споживанням клітковини та модуляцією функції генів, що має протиракову дію, і ми вважаємо, що це, ймовірно, глобальний механізм, оскільки коротколанцюгові жирні кислоти, які є результатом перетравлення клітковини, можуть подорожувати по всьому тілу», сказав Майкл Снайдер, доктор філософії, Стенфорд В. Ашерман, доктор медичних наук, професор генетики FACS. «Зазвичай дієта людей дуже бідна на клітковину, а це означає, що їх мікробіом не харчується належним чином і не може виробляти стільки коротколанцюгових жирних кислот, скільки потрібно. Це не приносить користі нашому здоров’ю».
Враховуючи тривожні показники раку товстої кишки серед молодих людей, результати дослідження можуть також спонукати до розмов і досліджень про можливі синергічні ефекти дієти та лікування раку.
«Визначивши гени-мішені цих важливих молекул, ми можемо зрозуміти, як клітковина справляє свій благотворний вплив і що йде не так під час раку», — додав Снайдер.