Популярний сир камамбер сприяє омолодженню мозку. Він виробляється з молока та ферментується білою пліснявою (Penicillium camembert). А саме споживання ферментованих молочних продуктів знижує ризик хвороби Альцгеймера. Про це повідомила дієтологиня Оксана Скиталінська з посиланням на дослідження японських вчених.
Повідомляється, що вчені із Кіото дослідили дію камамберу на мозок мишей і з'ясували, що під час ферментації утворюються особливі молекули, з підвищеною біологічною активністю, яких немає в натуральних продуктах.
Дія цих молекул досить відчутна. Деякі вчені навіть рекомендують включити ферментовані сири до дієтичних рекомендацій. Споживання ферментованих молочних продуктів знижує ризик хвороби Альцгеймера.
Одна з таких молекул – міристамід:
- покращує роботу мозку;
- підтримує ріст нових нейронів;
- сприяє виробництву молекули, яка називається нейротрофічний фактор росту (скорочено BDNF);
- покращує памʼять;
- зменшує негативний вплив на мозок їжі, в якій багато жирів;
- зменшує нейрозапалення.
«Це не дивно, враховуючи, з якою швидкістю зростає кількість людей з деменціями та втратою когнітивних функцій. Крім того, діабет 2 типу (той, який наїдається ложкою і малорухливим способом життя) є одним із факторів ризику хвороби Альцгеймера, дегенерації мозку. Споживання ферментованих молочних продуктів знижує ризик хвороби Альцгеймера», – написала дієтологиня.