Чому мед ніколи не псується: неочевидна відповідь здивує багатьох
Чому мед ніколи не псується: неочевидна відповідь здивує багатьох

Чому мед ніколи не псується: неочевидна відповідь здивує багатьох

Мед має унікальну здатність зберігати свою свіжість.

Ключове:

Мед — це природний продукт, який здавна використовується не лише в кулінарії, але й для лікування різноманітних захворювань, пише Главред з посиланням на ТСН.

Цей продукт відомий своїми протизапальними, антиоксидантними та антимікробними властивостями, завдяки чому його активно застосовують у народній медицині. Мед додають до страв і випічки, а також їдять із кашами чи млинцями. Цікаво, що мед практично не псується і може зберігатися свіжим дуже довго.

Чому мед не псується?

Мед складається переважно з фруктози, глюкози, води й органічних речовин, які утворюються під час ферментації нектару і медвяної роси у вулику.

Кисломолочні бактерії та інші корисні мікроорганізми, які потрапляють у мед через травну систему бджіл, підвищують його кислотність, створюючи захист від псування. Проте за високої вологості ці бактерії можуть провокувати бродіння.

Мед має унікальну здатність зберігати свою свіжість завдяки ферменту глюкозооксидазі. Цей фермент утворює перекис водню, який знижує рівень pH і створює середовище, несприятливе для розмноження бактерій. У такому середовищі мікроорганізми просто гинуть.

До речі, також раніше розповідалось, що буде, якщо додати мед у гарячий чай. Існує твердження, що нагрівання меду може зробити його небезпечним.

Інші корисні новини:

Чим корисний мед?

Цілющі властивості меду забезпечені його багатющим складом, у якому присутні вітаміни, глюкоза, фруктоза, каротин, мінерали, білок, магній, калій, натрій, кальцій, залізо, глюкоза. Мед зміцнює імунітет, допомагає впоратися з хворобами, авітамінозом, позитивно впливає на шкіру.

Джерело матеріала
loader