Вживання алкоголю може призвести до серйозних проблем із серцем – вчені
Вживання алкоголю може призвести до серйозних проблем із серцем – вчені

Вживання алкоголю може призвести до серйозних проблем із серцем – вчені

Вживання алкоголю може призвести до серйозних проблем із серцем – вчені

Надмірне вживання алкоголю може спричинити аритмію.

Вчені з Німеччини заявили про те, що надмірне вживання алкоголю може порушити нормальний ритм серця та спричинити серцеву аритмію. Висновки вчених були засновані на попередніх дослідженнях, присвячених тому, як алкоголь може призвести до більш швидкого та нерегулярного серцебиття, повідомляє Science Alert.

Вже кілька десятиліть вченим відомо про так званий синдром святкового серця – зміни серцевого ритму під час вживання алкоголю. Група вчених спостерігала за відвідувачами вечірки в режимі реального часу, доки вони випивали, і відстежувала наслідки цього на певних етапах.

Перед вечіркою, де планувалося вживання алкоголю, 193 добровольцям видали мобільні монітори електрокардіограми (ЕКГ) для відстеження частоти серцевих скорочень під час періоду вживання алкоголю (з 1 по 5 год) та періоду відновлення (з 6 по 19 год).

"Клінічно значущі аритмії були виявлені більш ніж у 5% здорових учасників, і в основному у фазі відновлення", - заявив кардіолог Моріц Сіннер з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана (LMU Munich).

В учасників вечірки було зафіксовано пікові значення вмісту алкоголю в крові, які в середньому склали 1,4 грама на кілограм — досить високий вміст алкоголю в крові, здатний вплинути на кілька систем організму.

У 10 учасників спостерігалися аритмії, які включали миготливу аритмію (ненормальне биття в передсердних камерах) та шлуночкову тахікардію (ненормальне биття у шлуночках). У деяких випадках реєструвалася частота серцевих скорочень понад 100 ударів за хвилину.

В одному випадку про 26-річного здорового чоловіка напад миготливої аритмії стався через 13 годин після того, як він перестав пити, і тривав 79 хвилин. До цього випадків аритмії у нього не було.

У чотирьох учасників спостерігався певний ступінь блокади серця – перешкоди у сигналах «коли битися», які зазвичай проходять від передсердь до шлуночків. У найсерйознішому випадку у здорової 29-річної жінки спостерігалася блокада серця третього ступеня під час фази відновлення, яка тривала 15,4 секунд.

Раніше вчені розповіли, чи справді помірне вживання алкоголю може бути корисним для здоров'я.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело матеріала
loader