БАДи для заспокоєння: чи можуть харчові добавки впливати на ваш психічний стан
БАДи для заспокоєння: чи можуть харчові добавки впливати на ваш психічний стан

БАДи для заспокоєння: чи можуть харчові добавки впливати на ваш психічний стан

Магній

Деякі дослідження вказують, що магній може зменшувати рівень стресу та занепокоєння, але необхідні подальші дослідження, пише Medical News Today. Магній допомагає знижувати кортизол – гормон стресу, та підтримує баланс нейромедіаторів у мозку.

Фахівці радять отримувати магній з їжі, а не з добавок, оскільки це знижує ризик побічних ефектів. Багаті на магній горіхи, бобові, цільнозернові продукти та листові овочі.

Омега-3 жирні кислоти

Метааналіз показав, що омега-3 жирні кислоти, особливо у дозуванні 2 грами на день, можуть зменшувати тривожність. Однак дослідники відзначають, що це твердження ґрунтується на даних з низьким ступенем доказовості, і необхідні якісніші дослідження.

Як і з магнієм, омега-3 можна отримувати з їжі, такої як риба, горіхи, насіння та олії.

Вітаміни групи B

Ефект від вітамінів групи B на тривожність залишається спірним. Одне дослідження показало, що вітаміни B6 та B12 можуть знижувати симптоми тривоги. В іншому дослідженні такого впливу виявлено не було. У жодному разі, не слід приймати ці вітаміни без консультації лікаря.

Рослинні екстракти: валеріана та ромашка

Ефективність рослинних екстрактів у зниженні тривожності поки що не має переконливих доказів. Вони вважаються відносно безпечними під час періодичного вживання, але не рекомендовані для щоденного використання.

Особливо важливо пам'ятати, що деякі екстракти, включаючи валеріану і ромашку, не підходять вагітним і жінкам, що годують.

Джерело матеріала
loader