Журналістка Вікторія Рощина померла в російському ув'язненні
Журналістка Вікторія Рощина померла в російському ув'язненні

Журналістка Вікторія Рощина померла в російському ув'язненні

Наразі проводиться робота, щоб встановити обставини смерті журналістки у російському ув'язненні

Українська журналістика Вікторія Рощина померла в російському ув'язненні. 

Про це в ефірі телемарафону Єдині новини повідомив керівник пресслужби координаційного штабу Петро Яценко.

«Справді ми провели внутрішнє розслідування і, нажаль, інформація підтвердженна.  Ми знали Вікторію, для нас це надзвичайно сумна новина і для української журналістики теж. 

Обставини смерті про них зарано говорити і проводиться робота, щоб їх встановити. Про ці обставини ми дізнаємось і винні будуть покарані, бо такі злочни не мають терміну давності»,— сказав він.  

Журналістка-фрилансерка Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території України в серпні 2023 року.  Про це стало відомо в жовтні 2023 року. Як повідомила головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, журналістка Вікторія Рощина не мала редакційного завдання від «УП», але була їхньою позаштатною авторкою. Редакція також не знала, який матеріал готує Вікторія.

Раніше, в березні 2022 року, Рощину захоплювали російські окупанти і десять  днів утримували в полоні у Бердянську. Тоді вона готувала матеріал для hromadske та намагалася дістатися з Запоріжжя до Маріуполя. 

Прокуратура відкрила кримінальне провадження через викрадення росіянами журналістки hromadske.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що Росія вчинила вже понад 600 злочинів проти українських журналістів та медіа з початку повномасштабного вторгнення. 82 медійники були вбиті, 34 поранені, 14 журналістів зникли безвісти, а 25 незаконно утримуються Росією.

За даними ІМІ з початку російсько-української війни з 2014 року заручниками Росії побували понад 100 українських журналістів. Станом на зараз у полоні перебувають щонайменше 30 медійників. 

Фото з фейсбук-сторінки Вікторії Рощиної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader