Над Україною з’явилося північне сяйво
Над Україною з’явилося північне сяйво

Над Україною з’явилося північне сяйво

У багатьох регіонах України можна знову помітити північне сяйво. Синоптики Центру прогнозування космічної погоди (SWPC) заявляли, що протягом двох днів можлива поява сяйва в нічному небі. Буря належатиме до класу G4, що вказує на високу інтенсивність.

Причина активності в небі – потужний спалах 8 жовтня на Сонці. Він супроводжувався викидом корональної маси, і вона спрямована в бік Землі.

Північне сяйво зараз спостерігається у багатьох регіонах України

Кидайте фото у коментарі, якщо у вас теж подібна краса у небі pic.twitter.com/VQQljzUXhF

— ГЛАВКОМ (@GLAVCOM_UA) October 10, 2024

З 2005 року така сонячна активність фіксувалася у травні цього року, спровокувавши північне сяйво в ніч із 10 на 11 число.

Так, жителі України знову можуть спостерігати за північним сяйвом, зокрема рожевим небом

Полярне, або північне, сяйво – це оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба, яке швидко змінюється. Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів. Північне сяйво у небі України зазвичай спостерігається один раз на декілька років.

До слова, українські науковці на станції «Академік Вернадський» зафіксували рідкісне природне явище для цієї місцевості – ясне нічне небо в Антарктиці, що дозволило побачити великий Місяць у всій його красі.

Джерело матеріала
loader