Парламентські вибори стануть вирішальним тестом для демократії у Грузії - Єврокомісія
Парламентські вибори стануть вирішальним тестом для демократії у Грузії - Єврокомісія

Парламентські вибори стануть вирішальним тестом для демократії у Грузії - Єврокомісія

Парламентські вибори, які відбудуться у Грузії 26 жовтня, стануть вирішальними для її просування до членства в Євросоюзі та критично важливим тестом для демократії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час тематичних слухань в Європарламенті щодо відходу Грузії від демократичних норм та загроз для політичного плюралізму в країні заявила віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова, яка виступила перед депутатами від імені високого представника ЄС.

«Наступні парламентські вибори будуть потужним тестом для грузинської демократії. Виборча кампанія вже була затьмарена проблематичними заявами та діями зі сторони правлячої партії, включаючи обіцянки заборонити опозиційні сили, а також дії з обмеження громадянського суспільства та медіа. Такі тактики є характерними для тоталітарних режимів. Якщо такі цілі будуть імплементовані, це буде суперечити заявленим Грузією цілям щодо входження до Європейського Союзу, цінностям і принципам, дотримання яких є ключовим для членства в ЄС», - сказала Йоурова.

Вона зауважила, що минулого грудня, коли Грузія отримала статус кандидата на членство в ЄС, європейська сторона очікувала, що це стане потужним стимулом для влади країни у втіленні важливих реформ, необхідних для початку переговорів про членство. Натомість протягом минулих місяців керівна сила прийняла закони, які усунули країну від цієї мети.

Представниця Єврокомісії нагадала: незважаючи на масові протести, грузинська влада прийняла закон про закордонний вплив, який спрямований на утиски організацій громадянського суспільства та медіа. Були прийняті й інші законодавчі акти, що запровадили дискримінаційні обмеження проти ЛГБТ-спільноти та послабили незалежність ключових державних інституцій. Водночас у країні була розгорнута безпрецедентна антиєвропейська риторика, наративи якої слугували лише інтересам Росії та її пропаганді.

«Євросоюз відповів на це належними заходами: процес входження Грузіїдо ЄС був зупинений, політичні контакти понижені (у статусі – ред.), підтримка через Європейський фонд миру, що дорівнювала 30 мільйонам євро, також була призупинена, в той час, як весь портфоліо допомоги зазнав перегляду», - пояснила Йоурова

Вона підкреслила, що ці заходи можуть бути відкликані, а рішення названих проблем є простим за наявності політичної волі. Для цього влада Грузії має розпочати відкликання законів, які суперечать заявленим цілям щодо входження до Європейського Союзу, зокрема, прийняте законодавство, що обмежує фундаментальні права та свободи громадян країни.

Йоурова запевнила, що ЄС буде проводити уважний моніторинг виборів у Грузії та очікує, що вони будуть мирними, справедливими і дійсно відображатимуть волю народу.

«Двері Європейського Союзу залишаються відкритими, але грузинській владі необхідно спочатку прийняти цінності та норми ЄС, та повернутися до зобов’язань на шляху до Євросоюзу. Ми готові підтримувати та працювати з усіма грузинами на шляху до членства в ЄС», - додала віцепрезидентка Єврокомісії.

Як повідомлялося, за рішенням Центральної виборчої комісії Грузії, чергові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня.

Джерело матеріала
loader
loader