Єгипет скоротить імпорт пшениці
Єгипет скоротить імпорт пшениці

Єгипет скоротить імпорт пшениці

Єгипет розробив план скорочення імпорту пшениці та зменшення витрат на субсидований хліб шляхом додавання кукурудзи або сорго до борошна.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Зазначається, що Єгипет бореться зі зростанням боргу, дефіцитом іноземної валюти та постійною інфляцією, а програма субсидій на хліб є серйозним навантаженням на бюджет.

Уряд країни планує з квітня 2025 року додавати кукурудзяне борошно до пшеничного у співвідношенні 1:4, що дозволить зменшити імпорт пшениці на 1 млн т.

Співрозмовники видання пояснили, що використання місцевої кукурудзи дозволить значно заощадити валюту. Згідно з даними LSEG, російська пшениця, яку переважно закуповує Єгипет, коштує близько 220 $/т, кукурудза  200 $/т.

Згідно з бюджетом на 2024-2025 роки, Міністерству постачання Єгипту потрібно близько 8,25 млн т пшениці на рік, щоб субсидований хліб був доступний для понад 70 млн єгиптян. Приблизно 3,5 млн т вирощується у країні, решта — імпортується. Єгипет є одним із найбільших у світі імпортерів пшениці й щороку витрачає близько 104 млрд єгипетських фунтів ($2,1 млрд) на імпорт, переважно з росії.

Крім того, уряд Єгипту запропонував використовувати дешевше соргове борошно для хлібопечення. Цю ідею також розглядають, повідомили джерела в хлібопекарській галузі.

Пекарні виступають проти такого плану, стверджуючи, що більш грубе борошно з більшою кількістю висівок потребує більш тривалого часу випікання та збільшить витрати на робочу силу.

Млини також виступають проти, тому що їм платять залежно від кількості переробленої пшениці, обсяги якої зменшаться.

За даними USDA, Єгипет споживає близько 15,3млн т кукурудзи на рік, використовуючи її в основному на корм тваринам. Хоча місцеві оцінки врожаю за останні два роки скоротились до приблизно 7 млн т через зміни клімату та шкідників. Водночас уряд оголосив про плани розширити вирощування кукурудзи в межах державних проєктів меліорації пустель.

Сорго Єгипет майже не вирощує і закуповує його на $1 млн в Індії. 

Джерело матеріала
loader