Справа очільниці Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи: звідки у родини чиновників мільйони доларів
Справа очільниці Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи: звідки у родини чиновників мільйони доларів

Справа очільниці Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи: звідки у родини чиновників мільйони доларів

Перебування під вартою або застава у 500 мільйонів 1528 гривень. Таке рішення Печерський районний суд Києва ухвалив щодо Тетяни Крупи,  очільниці Хмельницької обласної медико-соціальної експертизи. Ця справа стає в один ряд з найгучніми корупційними скандалами, що вибухали в Україні останні десять років. За підозрою у незаконному збагаченні криється здогадка, що чиновниця за гроші робила здорових чоловіків інвалідами, щоб вивільнити їх від мобілізації.

Пів мільйона доларів, які були викинуті з вікна, пачки з валютою, розкидані на ліжку, мов подушки-думочки, елітні автомобілі, десятки об’єктів нерухомості. І все це про чиновників регіонального рівня, про торгівлю людськими долями під час війни, про право на життя і обов’язок на смерть.

Тетяну Крупу та її сина Олександра – голову обласного управління Пенсійного фонду - затримали 4 жовтня після того, як працівники Державного бюро розслідувань знайшли в кабінеті і в квартирі чиновниці грошей на 6 мільйонів доларів.  Журналістка Коротко про зібрала все, що відомо про фігурантів справи.

Застава для очільниці Хмельницької обласної МСЕК становить 500 млн. Фото: t.me/espresotb

Успішна жінка

Біографія Тетяни Крупи досить лаконічна, проте з неї проглядає жінка, яких називають успішними. Уроженка  села Скалат Тернопільської області здобула дві вищі освіти в Тернопільському медичному та Тернопільському економічному університетах. У 2008 році очолила Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи.

Від дня призначення і до візиту в квартиру працівників ДБР з ім’ям Тетяни Крупи не було пов’язано скандалів, принаймні у публічній площині. Зате відомо, що державну посаду вона успішно поєднувала з бізнесом. Власне, як її чоловік та син. У 2016 році сім’я заснувала енергетичну компанію ТОВ “Солар-інвест”, яка займається виробництвом сонячної електроенергії. Володимир та Олександр Крупа також є бенефіціарами ТОВ  "Ленд капітал-2017",  яке, за даними YouControl, вирощує зерняткові та кісточкові фрукти.

Додатково до підприємницької діяльності Тетяна Крупа та її чоловік Володимир здають в оренду нерухоме майно, про що звітують у деклараціях. Щорічно з 2016 року Крупи декларують доходи від надання в оренду майна. Щоправда, в порівнянні з кількістю нерухомості, яку виявила ДБР, офіційні доходи за цією статтею у 2023 році виглядають скромно - 143 873 гривні у чиновниці та  161 157 гривень у її чоловіка.

Окрім грошей, медикиня була не байдужа до політики. Вперше до Хмельницької обласної ради Крупа балотувалася від “Блоку Петра Порошенка” у 2015 році, але не пройшла. Вдруге, у 2020-му, від партії “Слуга народу” і досягла успіху. На момент затримання жінка входила до складу комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Зрозуміло, що зараз облрада від такої членкині не в захваті і обіцяє швидше її позбутися.

Декларація Тетяни Крупи за 2023 рік. Джерело: vsim.ua

Конкретно

Що знайшли у сім’ї Тетяни Крупи:

  • 30 об’єктів нерухомості у Львові та Києві,
  • готельно-ресторанний комплекс у Хмельницькому,
  • нерухомість у Туреччині, Іспанії, Австрії,
  • 9 автомобілей елітних марок,
  • 2,3 мільйони доларів на закордонних валютних рахунках,
  • майже 5 млн 244 тисяч доларів, 300 тисяч євро, понад 5 мільйонів гривень, брендові прикраси та коштовності вдома,
  • 100 доларів у робочому кабінеті.

Чоловік Тетяни Крупи, Володимир Крупа, колишній керівник Державної аудиторської служби у Хмельницькій області. Фото: «Ексклюзив»

І чоловіки нівроку

Не менш успішними були Володимир і Олександр Крупи. В соцмережах пишуть, що саме чоловікові Тетяна частково зобов’язана своїм вдалим призначенням.

Володимир Крупа, якого ми знаємо по відео на ліжку з доларами, з 2001 року очолював КРУ, Держфінінспекцію, а потім Держаудитслужбу у Хмельницькій області. Щоправда, з перервами, бо двічі його намагалися позбутися. Вперше, як пише Незалежний громадський портал, відправили у відставку в 2011 році, вдруге понизити у посаді в 2017-му. Але щоразу чиновнику вдавалося поновитися через суд. Від служіння державі Володимир Крупа відійшов у 2022 році і тепер вважається пенсіонером і особою з інвалідністю. Так само і його ділова дружина. Як кажуть, хто що охороняє, той те і має.

У коментарі ТСН Володимир не зміг пояснити походження скандального відео, натомість пообіцяв найняти для дружин та сина кращих адвокатів.

У Олександра Крупи донедавна життя також складалося вельми успішно.  За даними Опендатабот, окрім “Солар-інвест”, його ім’я фігурує у засновниках або власниках ще шести компаній. З декларації Олександра за 2023 рік відомо, що його сім’я має 3 квартири, 25 земельних ділянок, 5 житлових будинків та ще дві недобудови, 4 дачі. Сам він володіє чотирма престижними іномарками. При цьому заробіток чиновника на посаді за той же рік становив 657 тисяч 126 гривень.

На служіння державі Олександр Крупа заступив наприкінці 2018 року, коли його призначили першим заступником голови Хмельницької райдержадміністрації. До того отримав дві вищі освіти, статус кандидата економічних наук, працював асистентом кафедри в університеті, директором обласної бази спецмедпостачання.

У листопаді 2020 року в Головному управлінні Пенсійного фонду Хмельницької області розгорівся скандал: поліція звинуватила очільницю Ольгу Заярнюк та ще трьох відповідальних осіб у тому, що вони безпідставно виписували підлеглим премії, а потім вимагали частину грошей собі. Керівниця фонду звільнилася, конкурс на посаду виграв Олександр Крупа.

ДБР підозрює, що чиновник може бути причетним до оборудок з інвалідами-ухилянтами, але офіційна підозра поки також у незаконному збагаченні.

Син Тетяни та Володимира Крупи, Олександр Крупа очолює обласний Пенсійний фонд на Хмельниччині. Фото: sudrada.gov.ua

З ким не поділилися?

Користувачі соцмереж підраховують, скільки дронів, РЕБів, іншої військової техніки можна було б купити принаймні за ті 6 мільйонів доларів, які у квартирі Тетяни Крупи були заховані по всіх кутках. Адвокат Віталій Коломієць прикинув, що коли із кожного документу про інвалідність “прилипало” в середньому 3 тисячі доларів, то виходить, що фіктивні звільнення від мобілізації могли отримати дві потенційні бригади бійців.

Втім, знаючі люди пишуть, що заробіток на інвалідності – це не ноу-хау війни. І за мирного життя платили. Відносно здоровому – щоб дали групи для підвищення пенсії, хворому – щоб не затягували процедуру на роки. Війна тільки загострила всі ці процеси.

- У мене по цій області є випадок, коли наркозалежного пацана з гострим психічним розладом відправили в окоп - і він там застрелився. Командири кілька разів возили його у військову “психушку”, а там писали: "практично здоровий", - каже адвокат Олег Веремієнко. 

А ще всі розуміють, що коли підозрювана брала, то брала не сама.

- Під час АТО теж були справи по МСЕК, нехай не такі гучні. Так от, після закінчення прийому частина хабарів розкладалася у коробки відповідно до кількості членів комісії, а частина йшла керівнику тодішнього військкомату, - розповів один з працівників поліції. – Але довести цей ланцюг дуже складно. Хто попався, по тому, як правило, і працюють.

“Ця історія демонструє масштаби корупції та хабарництва в українській владі під час війни. Судячи з обставин, Крупи з кимось не поділились, бо виникають питання, як державні керівники та правоохоронці дозволили чиновникам-мультимільйонерам фактично відкрито збагачуватись багато років?” - написав журналіст Юрій Бутусов, який поставив шість питань до влади, кого треба звільняти та перевіряти на зв'язок з корупційною родиною.

Ми поставимо ще одне: чому всі заплющували очі на порушення закону про державну службу? Він забороняє чиновникам займатися іншою оплачуваною діяльністю, окрім наукової чи творчої.

- Це обмеження ввели, щоб чиновники не могли пояснювати своє збагачення через хабарі прибутком від комерції, - каже адвокат Олексій Сиротін. – А з відкритих джерел ми бачимо, що Крупи, перебуваючи на державних посадах, започатковували і продовжували свій власний бізнес. Ймовірно, захисники затриманих будуть розігрувати ту карту, що гроші вони чесно заробили.

Володимир Крупа та знайдені в них вдома доллари. Скрін відео

Що буде зі справою і з грошима

В соцмережах уже підрахували, що прибуток від бізнесу Круп значно нижчий, ніж пів мільйона доларів, які намагалася викинути у сміттєвих пакетах з вікна Тетяна Крупа. Але чи достатньо буде доказів, що небачена купа грошей є хабарями?

- Я думаю, що підозрювану розробляли не один місяць. Новітні технології дозволяють навіть не мітити купюри, а відстежувати пересування грошей за допомогою GPS, які чіпляються на пачку з купюрами, - каже адвокат Олег Веремієнко. – Крім того, у затриманої знайшли записи, де вона засвітила своїх клієнтів. Мабуть, тому, що була дуже в собі впевнена.

У Генпрокуратурі кажуть, що ці особи перевірятимуться. Так само, як і підстави набуття родиною чиновниці купи об’єктів нерухомості в Україні та за кордоном, елітного автопарку. У справі можуть з’явитися нові статті Кримінального кодексу і нові фігуранти. Все це питання майбутнього, як і доля грошей.

Обурені до краю, люди вимагають, щоб принаймні оті “живі” 6 мільйонів доларів негайно були конфісковані і витрачені на військові потреби.

- Цивільну конфіскацію застосувати неможливо, оскільки це інший порядок розгляду справи – цивільно-правовий. Ідеться про незначні порушення, коли різниця між вартістю активів і законними доходами держслужбовця більша за 1 003 500 грн, але не перевищує 8 063 250 грн. Якщо сума більша, то настає кримінальна відповідальність за незаконне збагачення. Склад злочину треба доводити, і це буде тривалий процес, - каже професор кафедри кримінального та кримінально-процесуального права Києво-Могилянської академії Микола Хавронюк. – Рішення про конфіскацію має ухвалити суд, а виконуватиметься воно, коли вирок набуде законної сили. Тобто після того, як апеляція затвердить вирок першої інстанції.

Тому знайдені в кабінеті і квартирі чиновниці кошти підлягають арешту і зберігатимуться в спеціальному сховищі.  Микола Хавронюк пояснює, що розчинити їх у фінансовій системі як депозит не можна, бо долари є доказом і можуть містити на собі сліди злочину.

Справа очільниці Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи: звідки у родини чиновників мільйони доларів - Фото 1
Теги за темою
Суд Корупція НАБУ
Джерело матеріала
loader
loader