Навідницю рашистів із Миколаєва увʼязнили на 8 років
Навідницю рашистів із Миколаєва увʼязнили на 8 років

Навідницю рашистів із Миколаєва увʼязнили на 8 років

Навідницю рашистів із Миколаєва увʼязнили на 8 років - Фото 1

Ленінський районній суд міста Миколаєва визнав місцеву жительку винною у незаконному поширенні інформації про розташування Збройних сил України і підтримці військової агресії Росії.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 25 вересня.

За матеріалами справи, жінка у 2022 році долучилася до Telegram-каналу, створеному громадянином України, який ще у 2014-му виїхав до РФ і співпрацював із ворожими спецслужбами.

Telegram-канал був створений  не пізніше 21 грудня 2021 року і орієнтувався на спілкування між собою мешканців міста Миколаєва та області, прихильників ідей сепаратизму, колабораціонізму, інших ідей проросійської спрямованості. Із початком повномасштабної війни групу переформатували на отримання від її учасників відомостей про результати обстрілів росіянами населених пунктів України, цивільної чи військової інфраструктури і переміщення військової техніки і особового складу Збройних Сил України. Навесні 2022-го членами групи було понад 13 тис. осіб.

1 липня 2022-го обвинувачена написала в відкритому чаті, що годину тому говорила з колишньою однокласницею, яка мешкає в одному з сіл Миколаївської області, і та розповіла, що вулицею проїздила важка військова техніка і чулися вибухи. У вересні жінка надіслала адміністратору Telegram-каналу відео зі свого балкону, щоб він розумів, що робиться на Херсонському напрямку, і додала текстові пояснення, що неподалік є зерносховище, нафтобаза і завод.

Крім того, в серпні 2022 року зловмисниця в тому ж чаті писала, що з радістю чекає «звільнення» збройними силами РФ.

У матеріалах справи є також протокол впізнання за фотознімками. Свідок упізнала обвинувачену, що бачила її у 2014 році у місті Миколаєві поблизу із памʼятником Ольшанцям, поряд з будівлею Миколаївської ОДА, на проросійських акціях т.зв. Антимайдану.

У судовому засіданні жінка вину не визнала та показала, що про рух військової техніки дізналася у черзі на ринку. Очевидицею не була, підтвердити чи спростувати подію не може, тому не розуміє, чому їй інкримінують такий тяжкий злочин. Щодо з відео з балкону пояснила, що вночі у місті йшли бої і вона не могла це зафільмувати, щоб поділитися тим, який жах відбувався. Вирішила це зробити вдень, але через віддаленість всіх тих обʼєктів, про які говорила на відео, їх неможливо було ідентифікувати. Панорама мала загальний вигляд і крім того всі обʼєкти, які вона називала, є в загальному доступі і на гугл-картах.

Щодо виправдання збройної агресії РФ жінка повідомила, що її телефоном також, начебто, користувалався покійний чоловік. Він іноді писав у чат з її телефону та її облікового запису. Наполягала, що сама вона такі повідомлення не поширювала.

Суд визнав жінку винною і критично оцінив її показання в частині того, що вона не надсилала та не писала деякі повідомлення. Раніше під час обшуку обвинувачена не говорила, що доступ до її телефону мають інші особи, не заперечувала, що особисто надсилала повідомлення у чати. Із досліджених протоколів огляду чатів і повідомлень із телефону обвинуваченої вбачається, що вона активно висловлювала свою позиції з приводу збройної агресії РФ проти України і такі повідомлення мали не поодинокий характер.

Громадянку засудили до 8 років тюремного покарання без конфіскації майна. Строк відбування покарання рахуватимуть із 23 вересня 2022 року, відколи вона перебуває під вартою.

Tweet
Джерело матеріала
loader
loader