У Росії до довічного ув'язнення засудили обвинуваченого в замаху на пропагандиста Захара Прилєпіна
У Росії до довічного ув'язнення засудили обвинуваченого в замаху на пропагандиста Захара Прилєпіна

У Росії до довічного ув'язнення засудили обвинуваченого в замаху на пропагандиста Захара Прилєпіна

Олександр Пермяков визнав свою провину, але відмовився «розкаюватися».

Російський суд засудив до довічного ув'язнення Олександра Пермякова, якого звинуватили в підриві автомобіля російського пропагандиста Захара Прилєпіна. Про це повідомляє Zmina з посиланням на рішення суду.

Пермякова визнали винним у «терористичному акті і незаконному придбанні, збуті, зберіганні, носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв». Перші п’ять років покарання він проведе у в’язниці, а згодом перебуватиме в колонії особливого режиму. Чоловіка також зобов'язали сплатити штраф у розмірі 700 тисяч рублів. 

Сам Пермяков визнав свою провину, але відмовився «розкаюватися». 

Під час одного з допитів його сестра Ірина Заядра розповіла, що вони нібито родом з міста Дружківка Донецької області. Після вторгнення Росії на Донбас її брат входив до так званого «ополчення ДНР», у 2022 році переїхав до Хмельницької області, а в серпні того ж року поїхав до Росії. За її словами, Пермяков хотів «заробити й бути подалі від війни». За вбивство Прилєпіна він начебто мав отримати 20 тисяч євро. 

6 травня 2023 року під Нижнім Новгородом було підірвано авто, в якому перебував російський письменник-пропагандист, прихильник країни-агресора Захар Прилєпін. МЗС Росії повідомило, що бойовик терористичної організації «ЛНР» Олександр Шубін, який був за кермом автомобіля Прилєпіна, загинув. Російські посадовці назвали його «ветераном бойових дій у "ЛНР"».

Російське відомство назвало підрив автомобіля «терористичним актом», що нібито організувала і виконала українська влада за покровительства так званих «західних кураторів».

7 травня Прилєпін вперше після замаху вийшов на зв’язок у соцмережах, повідомив, що в нього «зламані обидві ноги (один перелом відкритий) і ще там щось». Він також написав, що у момент вибуху авто за кермом був він, а не його соратник, бойовик угруповання «ЛНР» Олександр Шубін.

Наступного дня Олександра Пермякова, обвинуваченого у підриві автомобіля Прилєпіна, заарештували на два місяці. Затриманий нібито визнав свою провину і ствердив, що начебто діяв за завданням українських спецслужб.

Раніше СБУ відкрила кримінальне провадження проти російського письменника Захара Прилєпіна. Досудове розслідування ведеться за ч. 1 ст. 258-3 (участь у діяльності терористичної організації) та ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

У січні 2023 року Прилєпін підписав контракт з Росгвардією і поїхав воювати проти України.

Фото: «РИА Новости»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader