Світу загрожує нові епідемії
Світу загрожує нові епідемії

Світу загрожує нові епідемії

Докторка медичних наук та професорка Ольга Голубовська в інтерв’ю Обозревателю висловила свої думки щодо можливості виникнення нової світової пандемії, спричиненої мавпячою віспою чи пташиним грипом.

Професорка нагадала, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі активно обговорювалася так звана “хвороба Х”. На запитання, чи може нею стати мавпяча віспа, Голубовська відповіла: “Усе може бути. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила надзвичайну ситуацію, пов’язану з цим захворюванням.”

Крім того, вона підтримала прогноз Комітету з моніторингу та прогнозування ризиків для здоров’я Франції, який вказує на те, що найбільш небезпечними захворюваннями, що загрожують людству впродовж наступних п’яти років, є ті, що передаються від тварини до людини та від людини до тварини.

“Звичайно. Зоонози — захворювання, які передаються від тварин до людини, — це найстрашніше для нас. Наприклад, одна з хвороб, яка також обговорюється як можлива хвороба Х, — це пташиний грип. Ним птахи хворіють, і можуть заразитися фермери при тісному контакті. Слава богу, від людини до людини цей вірус не передається. Але якщо відбудеться мутація, то середня летальність від пташиного грипу у світі становить 52%. Це страшні цифри, але в нас є противірусні препарати,” — підкреслила вона.

На початку року глави Всесвітньої організації охорони здоров’я зустрілися на Всесвітньому економічному форумі, де обговорили ризики, пов’язані з новими захворюваннями. За їхніми даними, нова хвороба може спровокувати в десятки разів більше смертей, ніж Covid-19.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що йдеться про гіпотетичну пандемію — до неї може призвести будь-яка хвороба. Це підкреслює необхідність готовності до нових викликів у сфері охорони здоров’я.

Теги за темою
Коронавірус пандемія епідемія коронавірусу
Джерело матеріала
loader
loader