Американський Центр контролю захворювань опублікував звіт з рейтингом листкової зелені за вмістом поживних речовин.
Обиралися лише рослини, які містили у порції 10% або більше від необхідної добової норми 17 різних поживних речовин.
Абсолютним рекордсменом став крес-салат, замкнув рейтинг салат Айсберг.
Переможці зеленого рейтингу
Отож, познайомимося з переможцями! Ми обрали ту зелень, яку використовують наші господині.
Крес-салат – перше місце. Цей салат обов’язково потрібно мати в холодильнику. У ньому висока концентрація вітаміну К і численних вітамінів групи В, а також бета-каротину.
Дослідження показали, що крес-салат перевершує інші хрестоцвіті овочі за вмістом антиоксидантів і рослинних поліфенольних сполук. Він запобігає пошкодженню ДНК.
На другому місці – китайська капуста. У ній високий вміст кальцію, заліза, вітамінів А та К, а також антиоксидантів.
Серед переможців і зелень буряка. Вона забезпечує приблизно 125% добової норми вітаміну К.
Далі йде шпинат. Дві порції шпинату – і маєте 30% добової норми фолієвої кислоти – поживної речовини, необхідної для клітинного росту і утворення еритроцитів. Це робить шпинат бажаним продуктом для вагітних
Листовий салат – теж улюбленець дієтологів. З’ївши дві порції листового салату, ви зможете наблизитися до необхідної добової норми вітаміну K, а також 30% добової норми вітаміну А.
Петрушка є в запасі у кожної господині. І недаремно. У одній столовій ложці подрібненої петрушки – добова норма вітаміну К, поживної речовини, необхідної для крові і здоров’я кісток. А також антиоксидантні рослинні пігменти, як-от бета-каротин, лютеїн і зеаксантин.
Рукола. Це зелень, яку одні обожнюють, інші зовсім не сприймають через її сміливий аромат і гіркий смак. Але все ж варто знати, що в одній її порції – 67,5% добової норми вітаміну К і майже 22% добової норми вітаміну С. Трохи менше, але все ж достатньо кальцію, марганцю, і вітаміну А.
Далі відзначають капусту. Всю загалом – і білокачанну, і броколі, і цвітну, і брюссельську. Капуста, як хрестоцвітий овоч, містить такі поживні речовини, як вітаміни B, C, а також кальцій і фолієву кислоту.
І хоча вона займає передостаннє місце в списку насиченої поживними речовинами листової зелені, сира капуста містить близько 56% добової норми вітаміну К. Її регулярне вживання пов’язують зі зниженням маркерів запалення в організмі.
Закриває рейтинг салат Айсберг. Однак, незважаючи на те, що він має найнижчий бал у категорії зеленого листя, він все одно сприяє підвищенню щоденної норми поживних речовин, вітамінів C, K і A, фолієвої кислоти та калію, а також містить антиоксидантні рослинні сполуки, як-от антоціани.
Джерело: