Тепер вчені вирішили перевірити вплив дієти на клітинному рівні. Дослідники зі Стенфордського університету використовували нематод для виявлення корисних ефектів олеїнової кислоти, якою багаті горіхи, риба та оливкова олія.
Нові результати здивували вчених
Дослідники вивчали вплив олеїнової кислоти, що має підтверджену користь для організму і міститься в багатьох продуктах, які входять у раціон середземноморської дієти.
Команда виявила дві переваги олеїнової кислоти:
- вона захищає клітинні мембрани від ушкодження в результаті окислення ліпідів;
- збільшує кількість двох ключових клітинних компонентів, які називаються органелами.
Один тип органел, жировий резервуар, званий ліпідною краплею, навіть дав змогу дослідникам з дивовижною точністю передбачити, скільки днів проживе черв'як.