Щоденне вживання кави може знизити ризик розвитку раку
Щоденне вживання кави може знизити ризик розвитку раку

Щоденне вживання кави може знизити ризик розвитку раку

Мета-аналіз попередніх досліджень вказує на позитивний ефект, демонструючи зниження ризику деяких видів раку серед любителів кави та чаю. Новий аналіз даних із понад дюжини досліджень показує, що вживання кави та чаю може бути пов’язане з меншим ризиком розвитку раку голови та шиї, включно з раком ротової порожнини та горла. Рак голови та шиї є сьомим найпоширенішим видом раку в усьому світі, захворюваність зростає в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Попередні дослідження зв’язку між споживанням кави чи чаю та цими видами раку дали неоднозначні результати.

Щоб прояснити цей зв’язок, дослідники з Інституту раку Хантсмана Університету Юти проаналізували дані 14 досліджень, проведених вченими Міжнародного консорціуму з епідеміології раку голови та шиї (INHANCE), глобального дослідницького співробітництва. Учасники цих досліджень надали детальну інформацію про минуле споживання кави з кофеїном, кави без кофеїну та чаю, повідомляючи про їхнє споживання у вигляді чашок на день, тиждень, місяць або рік.

«Хоча проводилися попередні дослідження щодо споживання кави та чаю та зниження ризику раку, це дослідження підкреслило їх різний вплив на різні суб-сайти раку голови та шиї, включаючи спостереження, що навіть кава без кофеїну мала певний позитивний вплив», — сказала старший автор Юань-Чін Емі Лі, ад’юнкт-доцент кафедри громадського здоров’я на факультеті сімейної та профілактичної медицини університету. «Звички до вживання кави та чаю досить складні, і ці висновки підтверджують потребу в додаткових даних і подальших дослідженнях щодо впливу кави та чаю на зниження ризику раку».

Споживання кави та чаю та зниження ризику раку

Коли дослідники об’єднали інформацію про 9548 пацієнтів із раком голови та шиї та 15 783 пацієнтів із контрольною групою без раку, вони виявили, що порівняно з тими, хто не п’є каву, люди, які випивали більше 4 чашок кави з кофеїном щодня, мали на 17% нижчу ймовірність раку голови та шиї в цілому, на 30% нижчу ймовірність раку ротової порожнини та на 22% нижчу ймовірність раку горла. рак. Вживання трьох-чотирьох чашок кави з кофеїном пов’язують зі зниженням на 41% ризику розвитку гіпофарингеального раку (типу раку дна горла).

Читайте також -  SpaceX запустила рятувальний екіпаж на МКС

Вживання кави без кофеїну на 25% знижує ймовірність раку ротової порожнини. Вживання чаю було пов’язано зі зниженням на 29% шансів раку гіпофарингеальної залози. Крім того, вживання однієї або менше чашки чаю в день було пов’язане з 9% нижчим ризиком раку голови та шиї в цілому та на 27% нижчим ризиком гіпофарингеального раку, але вживання більше однієї чашки асоціювалося з 38% вищими шансами раку гортані.

Источник материала
loader