Не через глисти: чому люди скрегочуть зубами уві сні
Не через глисти: чому люди скрегочуть зубами уві сні

Не через глисти: чому люди скрегочуть зубами уві сні

Як проявляється бруксизм

Бруксизм може виникати як вдень, так і вночі, але завжди має несвідомий характер, пише Mayo Clinic. Наприклад, якщо дитина уперто стискає зуби, відмовляючись від каші, це не вважається бруксизмом. Денний бруксизм найчастіше з'являється в моменти інтенсивних негативних переживань або як звичка, пов'язана із зосередженістю.

Нічний бруксизм належать до рухових порушень, пов'язаних зі сном, таких як синдром неспокійних ніг. Він часто супроводжується іншими проблемами сну, наприклад, хропінням або апное.

Якщо людина ділить ліжко з партнером, той може першим помітити проблему через характерний звук скреготу зубів. Коли ж поруч нікого немає або партнер міцно спить, про бруксизм можуть сигналізувати такі ознаки:

  • поява сколів або тріщин на зубах, стирання емалі;
  • підвищена чутливість зубів;
  • біль у щелепі або утруднене розтискання;
  • тупий головний біль, переважно в області скронь;
  • дискомфорт у шиї, обличчі або вусі;
  • погіршення якості сну.

У кого буває бруксизм

Вважається, що діти найчастіше страждають від бруксизму – від 15 до 40% мають цю проблему. З віком у більшості з них бруксизм минає сам по собі, без необхідності лікування. Серед дорослих це явище зустрічається у 8 – 10% і з віком стає менш поширеним. Чоловіки та жінки страждають від бруксизму однаково часто.

Під час сну у всіх людей відбуваються мікропробудження, які тривають від 3 до 15 секунд, але більшість їх не помічає. Саме в ці моменти люди з бруксизмом схильні стискати та скрипіти зубами.

Причини бруксизму до кінця не вивчені, але виділяють деякі фактори ризику:

  • Стрес і хвилювання часто провокують частіші епізоди бруксизму у багатьох пацієнтів.
  • Деякі ліки, в основному антидепресанти та антипсихотичні препарати, можуть викликати бруксизм. Найбільше досліджено вплив селективних інгібіторів зворотного захоплення серотоніну.
  • Наявність інших розладів сну, таких як нічне апное, підвищує ймовірність бруксизму.
  • Вживання алкоголю, куріння, наркотики та надмірне споживання кофеїну також асоціюються із посиленням симптомів, можливо, через погіршення якості сну.

Усупереч поширеній думці, бруксизм не має зв’язку з наявністю глистів, тому профілактичне лікування від них не потрібне.

До якого лікаря звернутися

Час від часу всі можуть стискати або скрипіти зубами й це зазвичай не небезпечно. Проте, якщо це відбувається часто, можуть виникнути неприємні наслідки: головні болі, проблеми із щелепою та пошкодження зубів. Якщо симптоми викликають занепокоєння, варто звернутися до лікаря.

Стоматолог. При проблемах із зубами – наприклад, сколах, підвищеній чутливості, стиранні емалі – потрібно звернутися до стоматолога. Можна згадувати про бруксизм на регулярних оглядах, навіть якщо з зубами поки все гаразд.

Психіатр або психотерапевт. Ці фахівці допоможуть, якщо бруксизм пов’язаний із підвищеним рівнем стресу або тривожності. Якщо ви приймаєте антидепресанти, не припиняйте їх приймання без консультації з лікарем.

Сомнолог. Рекомендується звернутися до сомнолога при наявності інших розладів сну: наприклад, хропіння, нічного апное або синдрому неспокійних ніг. В Україні немає спеціальності "сомнолог", але можна знайти невролога або психіатра, що спеціалізується в цій царині. Для діагностики розладів сну може бути проведено полісомнографічне дослідження.

Источник материала
loader
loader