Які обмеження передбачає "карантин вихідного дня"
Які обмеження передбачає "карантин вихідного дня"

Які обмеження передбачає "карантин вихідного дня"

І з огляду на статистику Уряд шукає варіанти оптимальних обмежень. Аби й уникнути жорсткого локдауну, і не вбити економіку, і зупинити коронавірус. Поки пропонують - компроміс - "карантин вихідного дня".

Що він передбачає? В яких країнах уже показав результат? І взагалі - чи можливий - в українських реаліях, коли на мапі не залишилося жовто-зелених острівців. Олександр Васильченко - розкаже.

Україна вперше за весь час пандемії - повністю червоно-помаранчева. Жовтих та зелених острівців на мапі - не залишилося взагалі. В зоні жорсткого локдауну - 12 обласних центрів. Серед них: Житомир, Ужгород, Запоріжжя, Чернівці, Харків та Полтава. Столиця та решта регіонів - помаранчеві. Та поки ми дотримуємося моделі адаптивного карантину. Але профільні чиновники за останній тиждень вже оприлюднили кілька пропозицій щодо нових обмежень. Зупинилися на варіанті - "карантину вихідного дня". Вже від опівночі суботи - до ранку понеділка - не працюватимуть кафе, ресторани, спортзали...закриють все, окрім, аптек, продуктових магазинів та транспорту.

Максим Степанов, міністр охорони здоров'я України:

Розуміючи, що в нас окрім ковіду є ще не дуже гарні справи в економіці, ми розуміємо, що повного локдауну буде дуже важко особливо для середнього та малого бізнесу перенести. Ми будемо пропонувати жорсткий карантин вихідного дня.

Карантин вихідного дня - далеко не новаторство. В Ізраїлі ще влітку опрацювали цю формулу і прийшли до знаменника, як вберегти населення від тотального зараження та при цьому не нашкодити економіці. Досвід підхопили - Італія та Іспанія. Тепер у країнах від п'ятниці до понеділка на замку бари, ресторани, музеї та ТРЦ.

Те, що такий варіант буде оптимальним і для України - переконаний президент Володимир Зеленський. На селекторній нараді гарант зазначив, що така міра дозволить уникнути жорсткого локдауну. Справа тепер за Кабінетом міністрів. На засіданні уряду цього тижня мають ухвалити нові обмеження.

Теги по теме
Украина Коронавирус Здоровье Актуальные события
Источник материала
loader
loader