/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fce05c35d1a87ff09c74fab9619411a0a.jpg)
Чому варто їсти кріп щодня: сім значних переваг, які підтверджені наукою
Кріп не лише надає стравам особливого смаку, а й є справжнім джерелом користі для здоров'я.Усього кілька гілочок на день можуть покращити травлення, знизити рівень стресу й навіть підтримати серце.Кріп допомагає боротися з кольками у немовлят і неприємним запах з рота, пише ncbi.Свіжий кріп дуже низькокалорійний, але при цьому є напрочуд хорошим джерелом кількох важливих вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну С, марганцю та вітаміну А. Вітамін А - незамінна поживна речовина, важлива для збереження зору та підтримки здорової імунної системи. Він також відіграє важливу роль у чоловічій та жіночій репродукції. Так само вітамін С життєво важливий для вашої імунної системи і допомагає у формуванні кісток, загоєнні ран та метаболізмі. Крім того, свіжий кріп забезпечує 1−2% добової норми кальцію, міді, магнію, калію, рибофлавіну та цинку. Однак, оскільки свіжий кріп зазвичай споживається в менших кількостях, ніж 1 чашка (9 грамів), кількість поживних речовин, які ви отримаєте, посипаючи ним їжу, буде значно меншою.Хронічно високий рівень цукру в крові викликає занепокоєння, оскільки він може збільшити ризик розвитку таких захворювань, як інсулінорезистентність, метаболічний синдром і діабет 2 типу. Припускають, що кріп знижує рівень цукру в крові. Насправді кілька досліджень на тваринах з діабетом показали значне поліпшення рівня цукру в крові натщесерце при застосуванні щоденних доз екстракту кропу. Проте досліджень на людях недостатньо.У кропі є природні рослинні сполуки, що мають протиракові, противірусні, протигрибкові та протизапальні властивості. Вони зазвичай містяться в ефірних оліях кропу і пов'язані з протираковими властивостями. Зокрема, d-лімонен (монотерпен - природна сполука), який, як показали дослідження, може допомогти запобігти та лікувати рак легенів, молочної залози та товстої кишки.Ефірні олії кропу мають антибактеріальну дію, яка бореться з потенційно шкідливими бактеріями, такими як Klebsiella pneumoniae та Staphylococcus aureus.Кріп містить кальцій, магній і фосфор - всі вони важливі для здоров'я кісток.Ефірні олії кропу можуть допомогти полегшити біль від спазмів під час менструації. Однак на даний момент дослідження обмежені і неоднозначні.Антиоксиданти, що містяться у кропі допомагають захистити клітини від пошкоджень, спричинених нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали.Хоча він необхідний у дуже малих кількостях, це важливий мінерал, який підтримує нормальне функціонування мозку, нервової системи та метаболізм цукру і жирів.Кріп найкраще їсти у свіжому вигляді, його можна додавати до салатів, соусів, перших чи других страв і закруток. Також в їжу вживають насіння цієї рослини. Сушений кріп також смакує в їжі, як ароматна спеція. У будь-якому випадку, як насіння, так і листя кропу можуть додати смаку та яскравих кольорів різноманітним стравам. При правильному зберіганні свіжий кріп може зберігатися до 1 тижня в холодильнику і кілька місяців у морозильній камері.

