/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fa67090cc8b5409a5df25f7a9373aaec1.jpg)
М'ясний клей у тарілці: які продукти найчастіше приховують небезпечну добавку
Українцям розповіли, до яких продуктів найчастіше додають клей.
Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі ТСН.
Ситуація не настільки загрозлива, як може здатися на перший погляд — мова йде не про промисловий клей, а про спеціальну харчову добавку трансглутаміназу, яку в народі прозвали "м’ясним клеєм".
Трансглутаміназа — це природний фермент, який міститься в живих організмах — у людей, тварин і рослин. В організмі людини цей фермент виконує кілька ключових функцій: сприяє відновленню пошкоджених тканин, зміцнює шкіру й волосся, а також бере участь у процесі згортання крові.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F3f269fa4973e8f4606a5b2e1c467585a.jpg)
У виробництві харчових продуктів цей фермент застосовується як стабілізатор для покращення структури та зовнішнього вигляду виробів. Завдяки здатності з’єднувати білкові молекули, трансглутаміназа дозволяє поєднувати окремі шматки м’яса чи риби в єдиний продукт. Її також додають до сирів, йогуртів та інших виробів, щоб надати більш привабливої текстури та форми.
Цей фермент широко використовується у виробництві м’ясної продукції — наприклад, у шинці, ковбасах та фарші — для забезпечення рівномірної структури й презентабельного вигляду. Його також додають у молочні продукти, включаючи йогурти й сири, для створення густішої, кремової консистенції. Трансглутаміназа застосовується і в макаронних виробах для покращення їхньої структури. Завдяки своїм зв’язувальним властивостям, цей фермент став популярною заміною глютену, особливо у виробництві безглютенової випічки.
Раніше повідомлялося, що в магазини України потрапила "неправильна" сіль.

