Який хліб найкорисніший і чи можна їсти звичайний білий хліб
Який хліб найкорисніший і чи можна їсти звичайний білий хліб

Який хліб найкорисніший і чи можна їсти звичайний білий хліб

Останнім часом саме хліб на заквасці вважають корисним, а ось білий хліб – усе частіше залишають на полицях. 24 Каналз посиланням на ВВС розповідає, як хліб впливає на здоров'я, рівень цукру, мікробіом кишківника та ситість.

Хліб на заквасці – який це

Це хліб, який піднімається завдяки природній заквасці – суміші борошна, води з підкисленими бактеріями та дріжджами. Тривале бродіння надає йому кислуватий смак, помітну структуру з дірками, та покращує збереження.

Переваги для здоров'я

  • Краще засвоєння нутрієнтів

Закваска активує ферменти, що руйнують фитати – вони зменшують витяг мінералів. Завдяки цьому організм легше засвоює вітаміни та мікроелементи.

  • Регулює рівень цукру

Ферментація та клітковина знижують глікемічний індекс: рівень глюкози після їжі підіймається повільніше.

  • Здоров’я кишківника

Незважаючи на те, що більшість живих бактерій зносяться під час випікання, залишки клітковини і поліфеноли живлять корисні мікроорганізми кишківника.

  • Покращує травлення

Тривале бродіння розщеплює частину білків, включно з глютеном, що полегшує перетравлення та підходить чутливим людям.

  • Ситність та захист серця

Більш високий вміст волокон і підтримка діяльності мікробіома можуть зменшувати серцево-судинні ризики.

Чи корисний білий хліб

Білий хліб зроблений із рафінованої муки – без оболонок і зародків, а отже має прості вуглеводи, які швидко підвищують рівень цукру та сприяють коливанням енергії.

Також у ньому дійсно менше нутрієнтів, адже в процесі виробництва білого борошна знищуються майже всі природні вітаміни й олії; інколи їх повертають штучно (наприклад, залізо, вітаміни B), але це лише частково компенсує втрати.

То, який хліб обрати

Безпечно і корисно – хліб на заквасці (особливо з цільнозернової або житньої муки) завдяки ферментації та меншому впливу на цукор крові. Та якщо обирайте дешевший і доступніший варіант – білий хліб. Але при частому споживанні через обробку та штучні добавки білий хліб все ж – шкідливий.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader