Більше шкоди, ніж користі: вчені дослідили БАД і дійшли невтішних висновків
Більше шкоди, ніж користі: вчені дослідили БАД і дійшли невтішних висновків

Більше шкоди, ніж користі: вчені дослідили БАД і дійшли невтішних висновків

Надмірне та неконтрольоване вживання добавок з омега-3 жирними кислотами може завдати організму більше шкоди, ніж користі, пише видання Health.

Дослідження спирається на великі дані з біомедичного ресурсу UK Biobank, що включає інформацію про більш ніж 415 тисяч учасників віком від 40 до 69 років. Майже третина опитаних регулярно приймала риб'ячий жир у вигляді добавок.

Результати аналізу показали, що у людей із спочатку здоровою серцево-судинною системою регулярний прийом риб'ячого жиру асоціювався зі збільшенням ризику інсульту на 5% та зростанням ймовірності розвитку фібриляції передсердь (ФП) – порушення серцевого ритму, що підвищує шанси на інсульт та інфаркт.

Омега 3
Фото из открытых источников

У той самий час серед пацієнтів із вже існуючими серцевими проблемами прийом добавок з риб'ячим жиром пов'язувався зі зниженням ризику прогресування миготливої ​​аритмії до інфаркту на 15%, і навіть зниженням ймовірності смертельних серцевих подій на 9%.

"Це дослідження демонструє, наскільки складний і неоднозначний взаємозв'язок між прийомом риб'ячого жиру і станом серця, а також попереджає про потенційну небезпеку універсальних рекомендацій щодо таких добавок", - зазначає Мішель Рутенштейн, профілактичний кардіолог.

Омега 3
Фото из открытых источников

Вона наголошує на важливості індивідуального підходу, що враховує медичну історію кожного пацієнта. Експерти погоджуються, що перед прийомом добавок з риб'ячим жиром слід проконсультуватися з лікарем.

Джерело матеріала
loader
loader