/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F942c1ab2580cf812f41b747b5b3a658f.jpg)
В Україні змінилися ціни на низку продуктів: що подорожчало
Овочі
Ринок овочів і фруктів активізувався, продажі буряка і моркви зросли, а вишня для заморожування в дефіциті.
Про це повідомляють аналітики EastFruit.
Найбільш продаваним овочем тижня став столовий буряк, при цьому морква також стрімко зросла у пропозиції. Картоплі стало менше, а от солодкий перець вперше з’явився серед найбільш продаваних овочів сезону. Також збільшився продаж кавунів, зокрема з України, що підтверджує початок сезону. У Вінницькій області навіть запропонували створити перецьовий кластер для підтримки місцевої економіки.
На фруктово-ягідному ринку черешня лишається лідером попиту, хоча її якість знижується, а ціни падають. Водночас, в Узбекистані черешня дорожчає. Стрімко зростає реалізація сливи, з’явилися перші обсяги української лохини, а кавун став одним із найактивніше продаваних товарів — його шукали та пропонували представники п’яти країн.
Найбільш дефіцитним товаром стала вишня для заморозки. Попит на ягоди для заморожування взагалі суттєво зріс — сезон заготівлі малини стартував у Молдові, а в Україні вже з’явилися перші закупівельні ціни, значно нижчі, ніж у Сербії.
Через збільшення пропозиції буряка та цибулі нового врожаю, ціни на них впали. Натомість морква і рання картопля подорожчали. Також зросли ціни на солодкий перець, кабачки, броколі та часник, а от томати й огірки — подешевшали.
Ціни на ягоди
Черешня дешевшає через погану якість, смородина подешевшала найвідчутніше. Персик і суниця стали дорожчими, а абрикос — навпаки.
Окрім того, повідомлялось, що Україна втратила половину врожаю черешні та вишні.

