Популярний підсолоджувач може підвищувати ризик тромбозу
Популярний підсолоджувач може підвищувати ризик тромбозу

Популярний підсолоджувач може підвищувати ризик тромбозу

Нове дослідження, опубліковане в Journal of Applied Physiology, показало, що ця речовина може мати негативний вплив на клітини, що вистилають судини мозку, передає 24 Канал.

Що виявили вчені

У лабораторних умовах учені виявили, що після впливу еритритолу (в дозі, еквівалентній одній підсолодженій порції напою – близько 30 грамів) клітини ендотелію показали ознаки порушення функції:

  • окислювальний стрес зріс на 75%,
    синтез оксиду азоту знизився на 65%,
    рівень ендотеліну-1 (речовини, що звужує судини) зріс на 30%,
    знизилась здатність клітин виділяти t-PA — білок, що допомагає розчиняти тромби.

"Ці зміни потенційно пов'язані з підвищеним ризиком утворення тромбів та інсультів", – ідеться у дослідженні..

Зауважте. Попри те, що дослідження проводилось in vitro (тобто поза тілом людини), його результати збігаються з попередніми спостереженнями. Зокрема, у 2023 році інша робота цієї ж дослідницької групи показала: високий рівень еритритолу в крові корелює з підвищеним ризиком серцево-судинних подій.

Популярність еритролу

Еритритол залишається популярним інгредієнтом у "дієтичних" продуктах – він практично не впливає на рівень цукру та інсуліну, тож раніше вважався безпечним для людей з діабетом та метаболічним синдромом. Однак нові дані змушують вчених переглянути це припущення.

Перший автор дослідження, Оберн Беррі з Університету Колорадо, закликав споживачів обережніше ставитися до продуктів з еритритолом.

"Цей підсолоджувач може не бути таким безпечним, як прийнято вважати, особливо при регулярному вживанні", – пояснив він. Тож, поки не буде більше даних, учені радять контролювати його кількість у раціоні.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader