Що таке сироїдство та наскільки воно корисне для здоровʼя
Що таке сироїдство та наскільки воно корисне для здоровʼя

Що таке сироїдство та наскільки воно корисне для здоровʼя

Перші згадки про сироїдство можна знайти в античних культурах, однак основоположником цієї дієти вважається швейцарський лікар Максиміліан Бірхер-Беннер, пише 24 Канал з посилання на Scientific American.

Він відкрив санаторій у Цюриху, де пацієнти харчувалися відповідно до принципів сироїдіння. Бірхер-Беннер також впровадив строгий режим дня, включаючи ранній відбій, фізичні вправи та роботу в саду. З часом з'явилися спеціалізовані ресторани та спільноти, присвячені сироїдінню, що до середини XX століття призвело до формування цілого руху, що охоплював сироїдів і вегетаріанців.

Бірхер-Беннер стверджував, що термічно оброблені продукти втрачають свої живильні речовини, що негативно позначається на здоров'ї.

Різноманітність сироїдства

Існує кілька видів сироїдіння:

  • Всеїдне: допускається сире м'ясо та риба.
  • Вегетаріанське: дозволяється молоко та сирі яйця.
  • Веганське: виключаються всі продукти тваринного походження.
  • Плотоядне: обмежена кількість рослинної їжі.
  • Фрукторіанство: основне харчування складається з фруктів.
  • Монотрофне: дозволений тільки один вид рослинних продуктів в одному прийомі їжі.
  • Палеосироїдення: імітація раціону давніх людей.

Проте всі сироїди дотримуються принципу споживання виключно сирих продуктів, які не піддавались термічній обробці. В основному в раціон входять овочі, фрукти, горіхи та насіння, причому нагрівати їжу дозволяється лише до 60 градусів за Цельсієм.

Переваги та недоліки сироїдства

Прихильники сироїдіння стверджують, що така система харчування є природною та корисною, допомагаючи налагодити зв'язок з природою, скинути зайву вагу та очистити організм від токсинів. Однак не варто забувати, що і м'ясна дієта, і приготування їжі на вогні мають свої переваги та також можуть бути цілком природними. А відмова від термічної обробки значно збільшує ризики отруєння.

Овочі та фрукти дійсно позитивно впливають на здоров'я серцево-судинної системи та багаті важливими поживними речовинами, такими як вітамін C, який втрачається під час термічної обробки. Проте ферменти, що потрапляють з їжею, руйнуються шлунковою кислотою, і часто термічна обробка не шкодить продуктам. Наприклад, засвоюваність антиоксиданту лікопіну з приготовлених помідорів значно вища, ніж із сирих.

Попри переваги, суворе дотримання сироїдіння призводить до дефіциту вітамінів, мінералів та антиоксидантів, таких як вітаміни D і B12, залізо та омега-3 жирні кислоти. Схуднення відбувається внаслідок браку поживних речовин, а надмірне зниження ваги може викликати проблеми, такі як аменорея у жінок, що загрожує фертильності.

Крім того, людський організм погано адаптований до перетравлення целюлози, що може призвести до ерозії зубної емалі та негативно впливати на роботу шлунково-кишкового тракту. А концепція детоксикації через дієту є псевдонауковою і не має жодного підґрунтя.

Хоча збільшення споживання овочів і фруктів та скорочення білка (наприклад, при подагрі) можуть бути корисними. Однак навіть не всі овочі можна їсти сирими, а у випадку з м'ясом або яйцями ризики значно вищі.

Крім того, не можна переводити на сироїдіння дітей: окрім негативного для організму браку поживних речовин, дитина може зіткнутися з соціальною ізоляцією через неможливість харчуватися так само, як ровесники, що, серед іншого, збільшує ризик тривоги.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader