/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F63b9c99c7000061e4f11cad9df640106.jpg)
Працює, як Оземпік: яку клітковину обирати, якщо хочете схуднути
Клітковина сприяє схудненню
Це з'ясували науковці з Університету Арізони та Віденського університету, передає 24 Канал. Під час експерименту на мишах дослідники перевірили кілька типів харчових волокон.
Виявилося, що лише бета-глюкан – клітковина, що міститься у вівсі та ячмені, спричиняла помітне зменшення маси тіла та жирової тканини у тварин на високожирній дієті.
Інші види клітковини, зокрема пектин, целюлоза, резистентний крохмаль та пшеничний декстрин, хоча і змінювали склад кишкової мікрофлори, не дали такого ефекту.
Чому так
Ключ до дії бета-глюкану у стимуляції росту корисної бактерії Ileibacterium, яку пов'язують зі схудненням. Уже за 10 тижнів миші з цієї групи суттєво втратили у вазі. Також у них підвищився рівень бутирату – сполуки, яку мікроби виробляють у процесі переробки клітковини. Бутират своєю чергою стимулює вироблення глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1), що регулює апетит та інсулін. Цей механізм нагадує дію сучасних препаратів для зниження ваги, зокрема Оземпіку.
Хоча результати дослідження наразі не можна безпосередньо переносити на людей, науковці наголошують: якість клітковини має значення, і правильний вибір волокон може позитивно впливати на метаболічне здоров’я.

