/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F17e34ca1ba5569f173c3e8813679563a.jpg)
Хочете, щоб втратила користь – продовжуйте: як не варто готувати рибу
Яку помилку з рибою найчастіше роблять більшість людей, пояснює 24 Канал з посиланням на Onet.
Як не варто готувати рибу
Відома дієтологиня Ганна Столінська радить не смажити рибу, підкреслюючи, що цей спосіб приготування може зменшити вміст цінних жирних кислот омега-3 на 85%. Вона пропонує вивчити більш здорові альтернативи приготування риби, щоб зберегти її поживні властивості.
Дієтологиня зазначила, що приготування риби на грилі також призводить до значної втрати вмісту омега-3 – на 40 – 50%. Хоча приготування на грилі є кращим варіантом, ніж смаження, воно все одно призводить до значної втрати цих незамінних жирних кислот.
Натомість стверджує, що запікання може бути кращим методом приготування, що призводить до втрати 10 – 15% поживних речовин. Однак, приготування на пару вважається найкращим варіантом, оскільки воно зберігає майже всі поживні речовини.
Що ще треба знати
Експертка підкреслює, що більшість омега-3 жирних кислот сконцентрована під шкірою і на кістках риби, що свідчить про те, що варто купувати цілу рибу.
Найкраще купувати цілу рибу / Фото Unsplash
Столінська рекомендує покращувати смак риби за допомогою спецій, таких як куркума, орегано, розмарин та чебрець. Вони не лише додають смаку, але й мають протизапальні властивості та сприяють засвоєнню омега-3 жирних кислот.
Крім того, вибір посуду може суттєво вплинути на процес приготування. Не варто використовувати тефлонові сковорідки й металеві каструлі без покриття. Найкраще обирати сталеві або бамбукові пароварки, а також термостійкий скляний або керамічний посуд, чавунні сковорідки.
А ви знаєте: навіщо заморожувати картоплю перед смаженням.

