/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F963e4a4ce1be6a436ecf497b09bb7aa6.png)
Як підготуватись до посіву сої
Виробництво сої в Україні характеризується динамічним зростанням посівних площ і валових зборів залежно від попиту на ринку. Незважаючи на збільшення площ під цією культурою, урожайність та показники якості насіння можуть бути кращими.
Однією з причин недобору врожаю сої є ураження її збудниками хвороб — втрати зерна можуть складати 30-40%. І цей момент є відчутним за насичення сівозміни соєю та високомаржинальними культурами (соняшник, ріпак) зі спільними хворобами.
Сою уражують понад 50 хвороб, з яких понад 30 грибних, 12 бактеріальних, 6 вірусних та інші. Збудники хвороб можуть уражувати цю культуру на всіх етапах росту та розвитку рослин — від проростання насіння до повної стиглості.
Для обмеження шкідливості хвороб сої та забезпечення одержання якісного врожаю потрібно постійно проводити фітосанітарний моніторинг насіннєвого матеріалу та рослин у період вегетації з метою запобігання найбільш небезпечних збудників.
