Упаковка харчових продуктів може збільшити ризик серцевої недостатності
Одноразові пластикові контейнери можуть вимивати небезпечні хімікати в їжу, яку ви берете на винос, потенційно збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань. Під час експериментів на щурах дослідники з Китаю виявили докази того, що питна вода, піддана впливу різних хімічних добавок, які просочуються з нагрітої пластикової упаковки, викликає зміни в організмі, які починаються зі змінених кишкових бактерій.
Гризуни, які ковтали цей коктейль із пластикових забруднювачів лише протягом трьох місяців, показали зламані або неправильно розташовані волокна, запальну інфільтрацію клітин і набряк мітохондрій у тканинах серця. Вони також показали кровотечу між клітинами міокарда, що позначено чорними пентаграмами на зображенні нижче: Чи відбувається те саме в організмі людини, невідомо, але результати показують, що нагріті пластикові контейнери можуть бути небезпечним транспортним засобом для їжі.
Поки ми очікуємо на додаткові дослідження, автори дослідження з медичного університету Нінся в Китаї стверджують: «Важливо уникати використання пластикових контейнерів для їжі при високій температурі». Їх експерименти на щурах були підштовхнуті опитуванням 3179 людей похилого віку в Китаї. Ті, хто повідомляв про більший вплив пластику в анкеті, частіше страждали від застійної серцевої недостатності. Інші недавні та тривожні дослідження виявили, що мікропластик накопичується в тромбах у мозку, серці та ногах людини, тому епідеміолог Юепін Ву та їхні колеги вирішили глибше дослідити вплив на серцево-судинну систему.
Протягом трьох місяців вони годували 24 гризуни хімічними речовинами, які вимиваються з пластикових контейнерів, коли їх нагрівають окропом у водопровідній воді, до складу яких входять такі сполуки, як BPA, фталати та різні пластифікатори. Ці «фільтрати» були отримані шляхом розміщення пластикових контейнерів у гарячій водопровідній воді на 1, 5 і 15 хвилин. Зрештою, гризуни, які пили забруднену воду, мали змінене кишкове мікросередовище порівняно з вісьмома контрольними гризунами, які цього не зробили. Мікробіоми їх кишківника значно змінилися після впливу пластику та його хімічних речовин, включаючи зміни флори, пов’язані із запаленням.
Кров цих тварин, які піддалися впливу, також показала сплеск запальних імунних месенджерів, які є факторами ризику серцево-судинних захворювань.
«Ці зміни можуть бути пов’язані з фільтрацією пластикових продуктів, що порушує мікробіоту, і факторами запалення, які потім викликають запалення та пошкодження міокарда», — пояснюють автори.
Завдяки теплу пластик легше руйнується, але навіть вода в пляшках, яка зазвичай зберігається при кімнатній температурі або нижче, здається, заповнена мікропластиком. Нещодавні дослідження показали, що пластикові контейнери для харчових продуктів у мікрохвильовій печі можуть вивільняти мікропластик і нанопластик у їжу, навіть якщо контейнери стверджуються, що вони безпечні для мікрохвильової печі. Лише три хвилини можуть вивільнити мільярди крихітних частинок пластику.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F74%2F616a180aad77e6540ffce8ea75b5cd19.jpg)
Скільки з цих частинок пластику всмоктується в організм при попаданні всередину, невідомо. Також залишається загадкою те, як довго осколки залишаються на місці. Деякі дослідження закупорених артерій у людей виявили, що в понад 50 відсотках бляшок накопичуються крихітні фрагменти пластику. Приблизно через 34 місяці після операції у пацієнтів, в чиїх артеріях був виявлений пластик, ризик серцевого нападу, інсульту або смерті був у 4,5 раза вищим порівняно з тими, у кого пластик не виявили. Коли організм піддається впливу пластикових забруднень, дослідники підозрюють, що добавки, що містяться в них, можуть знижувати активність антиоксидантних ферментів і викликати запальну реакцію, залишаючи серцево-судинну систему вразливою до пошкоджень.
Мікроскопія пластиків
Зубчасті частинки пластику були помічені всередині макрофагів і жирових відкладень, вилучених із закупорених артерій. (Marfella et al., NEJM, 2024) Можливі наслідки пластикового забруднення для здоров’я лише починають розкриватися, але зростаюча кількість доказів не дає підстав для оптимізму. У дослідженні, опублікованому минулого року, вчені виявили, що коли люди кладуть у рот гарні одноразові пластикові столові прибори, це зменшує різноманітність їхньої кишкової мікробіоти. Наступного разу, коли ви замовлятимете їжу на виніс, варто задуматися про температуру страви та матеріал упаковки, у якій вона подається. Дослідження було опубліковано в Ecotoxicology and Environmental Safety.

