У січні в Україні помітно зросли ціни на овочі. Видання «Фокус» розпитало експертів про причини цього здорожчання.
На початку року подорожчали деякі овочі з борщового набору (+5,5%), наприклад, картопля, капуста, буряк, морква та цибуля. І до такої ситуації українцям доведеться звикнути. За прогнозами експертів East Fruit, принаймні високі ціни на картоплю в Україні зберігатимуться щонайменше до нового врожаю, а можливо, й довше
Нинішня вартість картоплі відповідає цінам на імпортний продукт з Нідерландів, Польщі та Литви, які готові постачати якісну картоплю на український ринок. Проте неврожай насіннєвої картоплі в Нідерландах 2023 року ускладнив імпорт високоякісного насіння до України. Ситуацію погіршили і несприятливі погодні умови під час збору врожаю 2024 року. Додатковими чинниками, що впливають на ціну, є здорожчання засобів захисту рослин, добрив, людської праці та електроенергії протягом останніх років.
До дорогих овочів додаються високі ціни на яблука і тепличні категорії, наприклад, огірки та томати. Вартість тепличних продуктів в магазинах України спричинена високими цінами на внутрішньому ринку та несприятливими погодними умовами в Туреччині, звідки в зимовий період традиційно здійснюють основні постачання цієї групи на ринок України. Тож тенденція до здорожчання зумовлена надходженням тепличної продукції за високими цінами.
Наразі в українських магазинах та ринках кілограм томатів коштує 89–160 грн. А ціни на огірки зросли на 30%, як порівняти із цим же періодом минулого року. Їх продають в середньому від 110–150 грн/кг. Проте такі ціни протримаються до квітня, адже навесні почнуть з'являтися українські тепличні овочі.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, коментуючи ситуацію із цінами на овочі, нагадав про нестачу робочих рук, зокрема в аграрних підприємствах.
«Польові роботи вже розпочалися. Зокрема у південних регіонах. Якщо буде потепління у лютому, щоб підживлювати озимину, то фактично робота вже розпочалася. Під номер один залишається питання із бронюванням, тому що критерії визначені, але вони такі, що малі фермерські господарства, наприклад, не в змозі їх виконати. І навантаження із забезпечення мобілізації для них є надвеликим. Людей катастрофічно не вистачає», — зазначив він.
За словами експерта, також проблеми посилює питання із паливо-мастильними матеріалами.
«Коли у вересні 2024 року приймався закон, говорили, що протягом трьох місяців буде напрацьований новий законопроєкт (і це було чітко прописано у перехідних положеннях основного закону, який піднімав акцизи на паливо), що для товаровиробників буде розроблено законопроєкт, який зменшить частку акцизів для аграріїв, тому що техніка, яка працює в полі, буде здійснювати закупівлю за іншими акцизами. До сьогодні таких законопроєкт не розробили. Вже від 2025 року від 139 євро до 215 євро зросли акцизи. Втрати для бізнесу протягом року будуть понад 5,5 млрд до грн», — пояснив експерт.
Також експерт назвав іще один чинник, який серйозно впливає на ціноутворення. А саме — вартість енергії, яка закладається у собівартість продукції.
«Сьогодні системи, в яких зберігаються овочі, потребують більше затрат. Зараз почалися морози, отже використання електроенергії для зберігання буде більш інтенсивніше. Взагалі, все, що пов’язано з використанням електроенергії, прив’язується до кінцевої ціни продукції, яку ми споживаємо. Це і молоко, і м’ясо, і інша продукція. Тому сказати, що якась продукція залежить від світла, а якась не залежить, не доводиться», — додав Денис Марчук.
Нагадаємо, в Україні ціни на молочні продукти на внутрішньому ринку залишаються високими, але темпи приросту сповільнитися. Це сталося на фоні скорочення реалізація молочної продукції в Україні через зниження купівельної спроможності споживачів.