![Популярний кисломолочний продукт захищає від раку](https://thumbor.my.ua/0hS8pbyaKxB1vFFni8sXAjtfrE0=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fa277eddd20a0fb0573da466159562e55.jpg)
Популярний кисломолочний продукт захищає від раку
Йогурт виготовляється з натурального молока з додаванням закваски, що містить культури болгарської палички та термофільного стрептокока, повідомляє 24 Канал з посиланням на Gut Microbes.
Протягом багатьох років фахівці підкреслюють його позитивний вплив на організм. Відомо з наукової літератури, що пробіотики, які містяться в йогурті, допомагають підтримувати баланс мікрофлори кишківника, запобігаючи запальним процесам і діареї.
Нове дослідження користю йогурту
Нещодавно була опублікована стаття, в якій велика команда онкологів, імунологів та інших фахівців довела, що вживання двох або більше порцій йогурту на тиждень може мати виражений онкопротекторний ефект.
В основі нового дослідження лежать дані з двох великих тривалих проєктів: Nurses’ Health Study (NHS) та Health Professionals Follow-up Study (HPFS), які вивчали вплив різних факторів, включаючи харчування, на здоров'я медичних працівників.
Учасники регулярно (раз на два роки) заповнювали анкети, в яких ділилися інформацією про свій спосіб життя, стан здоров'я та інші важливі аспекти. Жінки-учасниці були у віці від 30 до 55 років на початку досліджень у 1976 році, а чоловіки – від 40 до 75 років у 1986 році. Спостереження тривали до 2016 року.
Учені проаналізували дані більш ніж 132 тисяч осіб (87 379 жінок і 44 677 чоловіків), вивчивши 3079 випадків колоректального раку серед них. Також були проаналізовані зразки тканин учасників з підтвердженим діагнозом.
Спочатку статистичний аналіз не виявив зв'язку між вживанням йогурту і загальною захворюваністю колоректальним раком. Однак, коли фокус був зосереджений, з'ясувалося, що тривале вживання йогурту корелює з нижчою ймовірністю виникнення злоякісних пухлин кишківника, позитивних за біфідобактеріями (Bifidobacterium).
Йогурт зменшує ризик колоректального раку
У людей, які вживали дві або більше порцій продукту на тиждень, ризик зіткнутися з такою онкопатологією був на 20% нижчим. Ця тенденція була відзначена особливо у випадках раку проксимальної частини товстої кишки, позитивної за біфідобактеріями. Цей тип пухлини виникає в правій частині товстої кишки і характеризується вищою смертністю у порівнянні з раком прямої кишки.
Автори нового дослідження припустили, що виявлений онкопротекторний ефект йогурту може бути пов'язаний з його позитивним впливом на мікробіом кишківник. Однак для підтвердження цього необхідні подальші дослідження.
Відкриття вчених є важливим, враховуючи негативну статистику щодо колоректального раку, яка свідчить про те, що на нього хворіють все молодші люди. У США нещодавно було встановлено, що найбільш помітне зростання випадків таких онкопатологій спостерігається у дітей та підлітків, що викликає серйозне занепокоєння у медиків.
![loader](/files/images/preloader.gif)