Сода чи розпушувач: як зрозуміти, що краще додати у тісто для ідеального результату
Сода чи розпушувач: як зрозуміти, що краще додати у тісто для ідеального результату

Сода чи розпушувач: як зрозуміти, що краще додати у тісто для ідеального результату

Сода та розпушувач мають схожу дію, однак у випічці їх використовують для різних цілей. Коли який компонент краще обирати – розповідає 24 Канал.

Сода чи розпушувач: що краще використовувати

Сода, або бікарбонат натрію – це лужна сполука, яка активується в кислому середовищі. Вона виділяє вуглекислий газ і допомагає тісту рости тільки тоді, коли є кислота. Для використання соди у тісті повинні використовуватися такі інгредієнти:

  • кефір, йогурт, сметана, ряжанка;
  • оцет, лимонний сік;
  • мед, какао, шоколад;
  • фруктове або ягідне пюре.

Якщо ж додати соду в тісто без кислоти, вона не спрацює належним чином, і випічка матиме гіркуватий присмак.

Ідеальний результат / Фото Freepik

Коли ж у тісті немає кислих інгредієнтів, тоді краще використати розпушувач. Це суміш соди з лимонною або іншою кислотою, тому про його ефективність можна не турбуватися.

Розпушувач використовують з нейтральним тістом, наприклад, для бісквітів, мафінів, кексів, у пісочному та здобному тісті. Він діє поступово, тому частково тісто підніметься під час замішування, а остаточно – при випіканні в духовці.

Він смакує усім: рецепт "бджолиного" тортаз горіхами.

Джерело матеріала
loader