![У ЄС дозволили додавати у харчові продукти борошно з комах](https://thumbor.my.ua/r1uY7CLLyOQ8PnjX-vuFdm2Cuhw=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F4b80c15461fb81c6d8e6f5d586afca33.jpg)
У ЄС дозволили додавати у харчові продукти борошно з комах
Європейська комісія схвалила використання борошна з личинок борошнистих черв’яків (Tenebrio molitor) у низці харчових продуктів, включно із сиром, джемами, макаронами та хлібом, за умови, що комахи оброблені ультрафіолетовим випромінюванням.
Рішення, опубліковане відповідно до Регламенту (ЄС) 2025/89, вимагає чіткого маркування, щоб попередити споживачів, особливо тих, хто має алергію на молюсків, про можливі алергічні реакції, повідомляє польська газета Rzeczpospolita.
Економіст Адам Ґвязда сказав, що цей крок узгоджується з давньою підтримкою Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) комах як більш екологічно стійкого джерела білка. Окрім борошняних черв’яків, домашні цвіркуни та перелітна сарана також дозволені для споживання в замороженому, висушеному або порошкоподібному вигляді.
Як повідомляє видання, кілька польських роздрібних торговців уже пропонують продукти на основі комах, такі як протеїнові батончики з цвіркунами та закуски, що містять борошняних черв’яків.
Польська компанія HiProMine, яка виробляє личинки комах для годування тварин, повідомляє про швидке зростання та розширює діяльність. Планується побудувати нове підприємство потужністю від 50 тис. т до 60 тис. т продукції на рік.
Споживання комах також набирає обертів за межами Європи. Зокрема, у 2024 році Сінгапур схвалив 16 видів комах, зокрема жуків і коників, для споживання людиною, за умови, що вони походять із сертифікованих ферм.
![loader](/files/images/preloader.gif)