![Надлишок заліза: коли його занадто багато і як це впливає на здоров'я, варто пам'ятати всім](https://thumbor.my.ua/Y8lCLwzrx7WW-f1tNHQ81rxIxYc=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F1dcc86196b93b3ebba1e0f0e314353c8.jpg)
Надлишок заліза: коли його занадто багато і як це впливає на здоров'я, варто пам'ятати всім
У нашому організмі "таїться" безліч необхідних життєдіяльності мікроелементів, однією з виступає залізо.
Надмірна кількість цієї речовини може серйозно перешкодити здоров'ю. Про це застерігає ендокринолог та дієтолог Грета Донча на своїй сторінці у соціальній мережі Instagram.
Рівень феритину нижче 30 свідчить про дефіцит заліза, а менше 10 – наявність залізодефіцитної анемії. Важливо розуміти, як залізо взаємодіє з іншими препаратами при їх одночасному прийомі:
- З левотироксином (гормоном щитовидної залози) можливе зниження ефективності останнього;
- З леводопою (для лікування хвороби Паркінсона) – знижується її всмоктування;
- З кальцієм – погіршується засвоюваність як негемового, і гемового заліза.
Надлишок заліза може завдати шкоди. У здорових осіб це проявляється розладами травлення. Високі дози загрожують серйознішими наслідками: запаленням слизової оболонки шлунка або виразками. А екстремальні дози (сотні, тисячі мг) можуть призвести до смерті.
До груп ризику відносяться: вагітні, немовлята, жінки з рясними менструаціями, часті донори крові, онкохворі та люди із серцевою недостатністю.
Найбагатші джерела заліза – це устриці, консервована квасоля, печінка, шпинат, темний шоколад, сардини, нут, яловичина, броколі, горіхи кеш'ю та яблука.
Раніше ми повідомляли про 5 місць на тілі, які ви забуваєте мити, і це може вам дорого обійтися.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)