Через дефіцит вітаміну С відродилася хвороба, яка зникла століття тому
Через дефіцит вітаміну С відродилася хвороба, яка зникла століття тому

Через дефіцит вітаміну С відродилася хвороба, яка зникла століття тому

Через дефіцит вітаміну С повертається цинга. Про це пише Sky News.

Чому повертається цинга

У лікарню Перта надійшов пацієнт середніх років із незвичайним висипом та синцями на ногах. В підсумку лікарі прийшли до висновку, що у нього цинга.

З'ясувалося, що чоловік здебільшого харчувався продуктами промислового перероблення, майже не включаючи в раціон свіжі овочі та фрукти.

Автор звіту, доктор Ендрю Дермаван, зазначив, що зараз в розвинених країнах все частіше фіксують цингу.

Дефіцит вітаміну С може призвести до прояву перших симптомів цинги вже через місяць, якщо в раціоні відсутні свіжі фрукти та овочі,
– сказав він.

Цинга – симптоми
Серед перших ознак дефіциту вітаміну С: стомлюваність, підвищена кровоточивість ясен і труднощі із загоєнням ран.
Тим часом для цинги характерні порушення в центральній нервовій системі та зміни на шкірі й слизових оболонках. Шкіра стає блідою, сухою та жорсткою. Ясна спершу бліді, а згодом червоніють, набрякають та починають кровоточити. Зуби розхитуються і випадають. На шкірі виникає дрібний висип.
Також порушуються функції кишково-шлункового тракту, серцево-судинної системи, знижується тиск крові.

Як запобігти дефіциту вітаміну С

Щоб заповнити дефіцит вітаміну С й запобігти розвитку цинги, експерти радять щодня вживати продукти, багаті цим вітаміном. До прикладу, цитрусові, болгарський перець, броколі, капусту, шпинат, ківі, полуницю тощо.

Також багато цього вітаміну міститься в зелені. Такій як: петрушка, кріп і зелена цибуля.

Теги за темою
Профілактика захворювань
Джерело матеріала
loader
loader