Поширений серед спортсменів рух може свідчити про струс мозку
Поширений серед спортсменів рух може свідчити про струс мозку

Поширений серед спортсменів рух може свідчити про струс мозку

Нещодавнє дослідження, опубліковане в науковому журналі MDPI, підкреслює потенційні переваги моніторингу певних рухів для зменшення частоти недіагностованих струсів мозку. Дослідники виступають за включення цього методу до офіційних рекомендацій з оцінки стану людини.

Вчені провели опитування серед майже 350 людей віком від 18 до 29 років, які займалася спортом. Їм показали відео такого похитування і запитали, чи було в них подібне.

69% з опитаних повідомили, що здійснювали такий рух, і в 93% з них він був принаймні один раз пов'язаний зі струсом мозку.

Це допоможе виявити струс

Водночас спортсмени розповіли, що у них траплялися травматичні ситуації, при яких вони здійснювали такі похитування, в середньому 5 разів впродовж життя. Дослідники припускають, що офіційне визнання тремтіння голови як потенційної ознаки струсу мозку може допомогти виявити до третини раніше недіагностованих випадків.

Вчені вважають, що SHAAKE дійсно може бути своєрідним індикатором струсу мозку у спортсменів. Експерти припускають, що специфічна поведінка, коли спортсмен хапається за голову після удару, намагається відновити рівновагу або повільно піднімається, може слугувати важливими попереджувальними ознаками струсу мозку.

Доктор Ден Данешвар, співавтор дослідження, наголосив на важливості моніторингу спортсменів на предмет наявності ознак струсу мозку.

"Якщо у спортсменів з'являються симптоми SHAAKE, вони повинні бути негайно усунені від гри і пройти обстеження, щоб визначити, чи не отримали вони струс мозку", - заявив він.

Іншими найпоширенішими симптомами струсу мозку, про які повідомляли спортсмени, були:

  • дезорієнтація або розгубленість (25%);
  • відчуття, що потрібно перезавантажити мозок (23%);
  • зміни у сприйнятті простору або свого тіла в ньому (14%).

Окрім того, спортсмени відчували головний біль, запаморочення, нездатність слідкувати за ходом думок, зміни зору, слуху або втрату рівноваги.

Джерело матеріала
loader