Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень
Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень

Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень

Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень

Йдеться про багатопрофільні медзаклади, які забезпечуватимуть потребу населення в лікуванні як найбільш поширених захворювань (кластерні), так і найскладніших, рідкісних випадків (надкластерні). 

Медико-санітарні комісії припинять свою діяльність з 1 січня 2025-го, після чого їх функції почнуть виконувати кластерні та надкластерні лікарні, попередив очільник МОЗ Віктор Ляшко. Як повідомляє "Укрінформ", міністр відзначив, що вони будуть забезпечувати доступність пацієнтів в межах визначених нормативів, маючи при цьому 20 напрямків надання медичної допомоги.

"Кластерні й надкластерні лікарні — це вже результат госпітального планування, яке провело МОЗ і визначило у кожному регіоні ці лікарні" — розповів він, додаючи, що усі вони підключені до Електронної системи охорони здоров’я, що дозволить ухвалювати рішення про встановлення інвалідності на основі даних, внесених у базу.

Ляшко продовжив, що завдяки цьому можна буде перевірити, хто, коли і який діагноз вносив, або які проводилися дослідження. 

"У разі проведення розслідування, якщо буде оскарження по кримінальних справах, наприклад, ми чітко будемо бачити вертикаль, хто, де, на яких етапах припустився помилки, — пояснив міністр. — Плюс, як показала практика цифровізації ВЛК призовників, ми можемо відстежувати в автоматичному режимі аномальні речі або діагнози, пов’язані або з лікарнею, або з конкретним лікарем, і працювати з ними, щоб не було ніяких потенційних зловживань". 

Нагадаємо, 22 жовтня РНБО після низки корупційних скандалів ухвалила рішення про ліквідацію в Україні усіх Медико-соціальних експертних комісій. Згодом президент України Володимир Зеленський видав указ, в якому сказано, що цей процес розпочнеться 31 грудня. До тих пір робочі групи повинні перевірити попередні рішення МСЕК про встановлення інвалідності, всі необґрунтовані висновки потрібно буде переглянути. Прем'єр Денис Шмигаль розповів, що замість МСЕК в Україні буде створено європейську модель, на розробку якої у МОЗ є тиждень. 

Джерело матеріала
loader
loader