Відбулося засідання РНБО щодо корупції в МСЕК: що вирішили
Відбулося засідання РНБО щодо корупції в МСЕК: що вирішили

Відбулося засідання РНБО щодо корупції в МСЕК: що вирішили

Відбулося засідання РНБО щодо корупції в МСЕК: що вирішили

РНБО вирішило провести цифровізацію, перевірки та аудит.

Президент України Володимир Зеленський у вівторок 22 жовтня провів засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) та зловживанням з отриманням інвалідності посадовцями. Про це він повідомив у Telegram.

Під час засідання РНБО доповідав голова СБУ Василь Малюк та міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Вони повідомили, що під час перевірок і розслідування кримінальних правопорушень встановлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців.

Також були доповіді премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, міністра охорони здоровʼя України Віктора Ляшка та міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович щодо кроків, які повинні бути зроблені на урядовому рівні.

Зазначається, що РНБО визначила “перелік рішень, які повернуть справедливість”, а Зеленський затвердив їх указом.

Зокрема йдеться про такі рішення: 

  • цифровізацію процесів проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій; реальну перевірку декларацій членів МСЕК; 
  • перевірку й перегляд необґрунтованих рішень щодо інвалідності посадовців і аудит відповідних пенсійних нарахувань; 
  • законодавчі зміни для реформування системи МСЕК в Україні;
  • перегляд системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів.

Зеленський вважає, що “відповідальність за ситуацію зараз має бути персональною”. Він доручив Шмигалю розв’язати проблему на рівні відповідних міністерств. Глава держави наголосив, що “потрібні кадрові рішення”.

“Також повинна бути й політична відповідальність Генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України”, –  констатував Зеленський.

Історії передувала низка заяв правоохоронців про зловживання у МСЕК, у різних регіонах України. Згодом журналіст Юрій Бутусов повідомив, що голова медико-соціальної експертної комісії Хмельницької області Тетяна Крупа, яку підозрюють у незаконному збагаченні, оформила інвалідність другої групи для 49 співробітників обласної прокуратури, в тому числі для обласного прокурора Олексія Олійника. Після цього в Офісі генпрокурора почали розслідування, а президент Володимир Зеленський заявив, що чекає швидких рішень від СБУ, ДБР та ОГП. 

Джерело матеріала
loader