Саміт БРІКС 2024: як зустріч вплине на світовий порядок і чого домагається Путін
Саміт БРІКС 2024: як зустріч вплине на світовий порядок і чого домагається Путін

Саміт БРІКС 2024: як зустріч вплине на світовий порядок і чого домагається Путін

У Казані проходить захід об'єднання БРІКС, який 2024 року організовувала Росія. Незважаючи на бажання учасників знизити вплив Заходу, деякі країни не хочуть переписувати світовий порядок.

22 жовтня стартував щорічний саміт об'єднання БРІКС, який цього разу проходить у російській Казані. На захід з'їхалися делегації з десятків країн, але деякі з них вважали за краще відмовитися від візиту з різних причин. Фокус зібрав усе, що відомо про саміт.

Триватиме захід із 22 до 24 жовтня, однак у перший день, згідно з програмою, яку опубліковано на офіційному сайті об'єднання, заплановано лише "церемонію зустрічі глав делегацій держав XVI саміту БРІКС, які прибувають на неформальний обід". Основна частина саміту пройде в середу і четвер, а завершиться все пресконференцією російського президента Володимира Путіна.

Саміт БРІКС став наймасштабнішим заходом Путіна з 2022 року
Фото: РИА Новости

Саміт БРІКС у Казані: хто приїхав

Помічник президента РФ у міжнародних справах Юрій Ушаков напередодні заявляв, що на саміті БРІКС мають бути представлені 36 країн і 22 з них — на найвищому рівні. Ще в Казань мали прибути керівники шести міжнародних організацій, передає "РИА Новости".

"Ми очікуємо участь представників 36 країн і керівництво шести міжнародних організацій. Конкретно можна сказати, що будуть присутні з цих 36 країн 22 лідери. Тобто, 22 делегації будуть на саміті представлені на найвищому рівні", — заявляв Юрій Ушаков.

Серед світових лідерів, які вже прибули або збираються на саміт у Казані, помічено прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді, голову КНР Сі Цзіньпіна, президентів ПАР, Туреччини, Єгипту, Ірану, главу Палестинської автономії Махмуда Аббаса та деяких інших.

На саміт БРІКС прибули лідери з Китаю, Індії та інших країн
Фото: РИА Новости

У перший же день саміту прем'єр-міністр Індії переговорив із російським президентом і закликав до миру, писали в Reuters. Нью-Делі готовий допомогти досягти перемир'я, щоб покласти край "одному з найсмертоносніших конфліктів у Європі з часів Другої світової війни".

"Ми постійно спілкуємося на тему триваючого конфлікту між Росією та Україною. Ми вважаємо, що проблеми мають вирішуватися тільки мирними засобами. Ми повністю підтримуємо якнайшвидше відновлення миру і стабільності. У всіх наших зусиллях пріоритет віддається людству. Індія готова надати всю можливу підтримку в майбутні часи", — заявив Нарендра Моді.

До слова, очільник ПАР Сиріл Рамафоса також провів переговори з російським главою держави Володимиром Путіним, після яких заявив, що на саміті повинні будуть розглянути питання миру, безпеки і торгівлі.

Також очікується, що захід відвідає генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш і такий вчинок був розкритикований Міністерством закордонних справ України. Влітку поточного року він відмовився відвідувати Глобальний саміт миру в Швейцарії, проте прийняв запрошення президента Росії.

"Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру в Швейцарії. Однак він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН", — ідеться в повідомленні.

Хто не приїхав на саміт: деталі

В останній момент свою поїздку на саміт БРІКС у Казані скасував президент Бразилії Лула да Сілва, і причиною став нещасний випадок, що трапився з 78-річним лідером — він дістав поріз на потилиці, трохи вище за шию, як повідомили в адміністрації президента, однак як саме це сталося — інформації не було. При цьому ЗМІ стверджують, що минулої суботи він упав у ванній кімнаті.

Президент Сербії Александр Вучич також вирішив не відвідувати саміт БРІКС, про що він особисто розповів в інтерв'ю RTS. Пов'язано це зі щільним графіком, адже на 23 жовтня у очільника Сербії запланована зустріч із прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском, а також мають відбутися переговори з прем'єром Греції Кіріакосом Міцотакісом і президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Водночас Александр Вучич у розмові з російським президентом Володимиром Путіним зізнався, що навіть якби не ці зустрічі, то йому складно було б вирватися в Казань через різні речі, які президенту РФ "добре відомі".

"Я сказав йому, що навіть без усього цього буде складно, але ми відправимо делегацію з чотирьох наших міністрів", — заявив президент Сербії.

Спадкоємний принц Саудівської Аравії Мохаммед ібн Салман також не з'явиться на саміті БРІКС і країну представлятиме місцевий міністр закордонних справ, писали в Reuters.

Саміт БРІКС 2024: що хоче отримати Росія і цілі заходу

Росія під час заходу в Казані має намір переконати країни БРІКС створити окрему платформу для міжнародних платежів, писав Reuters, яка б не була вразливою до західних санкцій.

Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка, а також Єгипет, Ефіопія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати, які нещодавно долучилися, мають намір своїм об'єднанням створити потужну противагу Заходу у світовій політиці та торгівлі.

Автори матеріалу також зазначили, що проведення Москвою саміту має нібито стати доказом того, що зусилля світу з ізоляції Кремля не увінчалися успіхом, тому країни, які цього прагнуть, мають долучитися до БРІКС, щоб "переробити глобальну фінансову систему і покласти край домінуванню долара США".

Ба більше, президент Росії переконаний, що саме об'єднання БРІКС у майбутньому стимулюватиме глобальне економічне зростання, але ніяк не Захід. Це має призвести до економічного суверенітету.

"Країни, що входять до нашого об'єднання, по суті, є драйверами глобального економічного зростання. У найближчій перспективі саме БРІКС забезпечуватиме основний приріст світового ВВП. Економічне зростання членів БРІКС дедалі менше залежатиме від зовнішнього впливу або втручання. По суті, це і є економічний суверенітет", — заявляв Володимир Путін.

Наймасштабніший захід Путіна з 2022 року: значимість саміту

У CNN проаналізували саміт, який розпочався 22 жовтня в Казані, і дійшли висновку, що попри спроби Заходу ізолювати Росію за її злочини, Кремль далеко не самотній. За Москвою стоїть коаліція країн, що формується, пишуть автори матеріалу. Саміт БРІКС — найбільша міжнародна зустріч, яку організувала Росія з лютого 2022 року.

"Цього тижня збори БРІКС та інших країн стануть свідченням зростаючого зближення націй, які сподіваються побачити зрушення в глобальному балансі сил і — в разі деяких із них, таких як Москва, Пекін і Тегеран — безпосередньо протистояти Заходу, очолюваному Сполученими Штатами", — ідеться в повідомленні.

У The Washington Post також вважають, що саміт БРІКС потрібен Кремлю для того, щоб продемонструвати Заходу, зокрема США, що Росія повертається на світову арену як глобальний гравець і тепер не одна, а з "союзниками".

Крім того, захід проводять лише за кілька тижнів до виборів президента США, де може перемогти Дональд Трамп, який неодноразово заявляв про свої добрі стосунки з Володимиром Путіним, і нібито після того, як він пішов із Білого дому, він залишався на зв'язку з главою Кремля.

"Оповідання для світу і для внутрішньої аудиторії полягає в тому, що Росія далеко не ізольована. Росія зазнає остракізму з боку Заходу, але ми перебуваємо вдома разом із глобальною більшістю. І ще наратив полягає в тому, що саме Захід зараз є глобальною меншістю", — заявив аналітик берлінського аналітичного центру Карнегі "Росія — Євразія" Олександр Габуєв у коментарі журналістам.

Також під час саміту можуть обговорити розширення об'єднання. Зокрема розглядаються такі країни, як: Сирія, Нігерія, Таїланд, Туреччина, Гондурас. Водночас існують сумніви, писав Bloomberg, що в Казані вдасться досягти відповідної угоди.

Розвиток БРІКС: члени об'єднання мають різне бачення

Виконавчий директор Південноафриканського інституту міжнародних відносин Елізабет Сідіропулос у коментарі WP також зазначила, що після розширення БРІКС на початку року, три країни-учасниці стали так званим "антизахідним табором". Мова про Китай, Росію та Іран.

Водночас інші члени об'єднання, такі як Індія і Бразилія, не хочуть повністю переписувати глобальний порядок, а мають намір лише його доопрацювати в інтересах Глобального Півдня. Відповідно, Бразиліа і Нью-Делі не поділяють позицію, що БРІКС — група, спрямована проти Заходу.

Учасники саміту мають різні позиції стосовно розвитку БРІКС
Фото: РИА Новости

"Для нас Сполучені Штати є найважливішим партнером з погляду нашого майбутнього зростання, технологій і доступу до технологій, і тому ми не хочемо ситуації, коли БРІКС стає центром конфлікту із Заходом на економіко-політичних фронтах. Тому, поки ми перебуваємо там, ми хотіли б мати більше співробітництва всередині БРІКС і працювати над позитивним порядком денним для форми міжнародної системи в режимі співробітництва, а не в режимі конфронтації", — заявляв колишній міністр закордонних справ Індії та експосол у Росії Канвал Сібал.

Південна Африка також хоче бачити БРІКС як платформу економічних можливостей, а не як виклик НАТО або Євросоюзу, продовжив у коментарі WP завідувач кафедри політичних досліджень Кейптаунського університету Звелету Джолобе.

Загроза БРІКС для США та Європи: що думають на Заході

Західні лідери воліють ігнорувати БРІКС і практично не висловлюються з цього приводу. У Білому домі все ж прокоментували саміт, який проходить у російській Казані. Прессекретарка адміністрації президента США Джо Байдена Карін Жан-П'єр заявила, що Вашингтон не вважає об'єднання БРІКС "геополітичним суперником".

"Ми зосереджені на роботі — роботі з партнерами по всьому світу і на створенні найширших і найглибших коаліцій, які допоможуть досягти наших спільних цілей. Саме на цьому ми і зосередимося. І, знаєте, ми не розглядаємо БРІКС як геополітичного суперника. Ми не дивимося на це так — ні для Сполучених Штатів, ні для будь-кого ще", — заявила Карін Жан-П'єр.

Окремо спікерка Білого дому додала, що США мають намір продовжувати будувати відносини з членами об'єднання БРІКС, включно з Бразилією, Індією і Південною Африкою. Також це стосується і Китаю.

Представники Європейського Союзу і НАТО ніяк не коментували проведення саміту БРІКС у Росії на момент публікації матеріалу.

Нагадаємо, у вересні 2024 року в Bloomberg повідомили, що Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС і питання можуть обговорити в жовтні під час саміту.

29 грудня 2023 року стало відомо, що президент Аргентини відмовився вступати до БРІКСі повідомив про це Володимира Путіна і Сі Цзіньпіна за допомогою листа. За словами журналістів, рішення про те, що Аргентина вступає до БРІКС, ухвалив ще минулий президент Альберто Фернандес за 4 місяці до закінчення терміну правління.

Теги за темою
Росія Володимир Путін Китай
Джерело матеріала
loader
loader