Що робити із застарілим житловим фондом, скандальними ЖК й багаторічними квартирними чергами – пояснює Олена Шуляк
Що робити із застарілим житловим фондом, скандальними ЖК й багаторічними квартирними чергами – пояснює Олена Шуляк

Що робити із застарілим житловим фондом, скандальними ЖК й багаторічними квартирними чергами – пояснює Олена Шуляк

Держава працює над комплексним реформуванням житлової політики, адже старий Житловий кодекс, розроблений ще 40 років тому, зовсім не відповідає сучасним викликам. Про це в коментарі виданню RegioNews заявила народний депутат і голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

"Для відбудови України та й загалом у сфері будівництва держава вже впровадила нові підходи й технології, які відповідають сучасним воєнним вимогам – безпека, доступність, енергоефективність. Але комплексно зараз ми працюємо разом із партнерами, відповідними міністерствами та партією "Слуга Народу" над розробленням нової житлової політики, яка дасть змогу розв'язати проблеми воєнного часу й низку інших хронічних проблем, на які роками заплющувалися очі", – пояснює Олена Шуляк і додає, що мова зокрема йде про застарілість фонду житла, скандальні недобудовані житлові комплекси по всій Україні та багаторічні черги на житло як у Радянському Союзі.

Голова партії "Слуга Народу" говорить, що в новій житловій політиці передбачено також створення в Україні інституту соціального житла.

"Це житло буде перебувати у власності громади, яка й буде ним розпоряджатися. Такий житловий фонд надаватимуть родинам за ціною, що буде підйомною для неї. Це можуть бути й переселенці, люди, які втратили житло через аварію, катастрофу тощо. В Європі така практика показала свою ефективність, саме тому партія "Слуга Народу" пропонує запровадити її в Україні", – зазначає нардеп.

Олена Шуляк додає, що зараз у житловій сфері держава успішно реалізує також дві масштабні національні програми "єВідновлення" та "єОселя", в розробленні яких участь брали депутати від партії "Слуга Народу".

Так, завдяки "єВідновленню" вже понад 81 тисяча українських родин змогли відновити чи придбати нове помешкання замість зруйнованого. Водночас, вважає Олена Шуляк, програму необхідно негайно розширити й на тих українців, у кого залишилося зруйноване чи пошкоджене житло в окупації.

"Це матиме величезний соціальний ефект: ми залишатимемо людей в Україні, ми повертатимемо їх із-за кордону, надаємо можливість нормально жити та розвиватися. Програма для цього має всі законодавчі й технічні підстави, тому на всіх рівнях, а особливо на рівні Кабінету міністрів і профільного міністерства, я буду добиватися, щоб "єВідновлення" було якомога швидше розширене, й українці, у яких на окупованих територіях залишилося зруйноване чи пошкоджене майно, почали отримувати компенсації!", – наголошує нардеп.

Окрім того, як додає Олена Шуляк, команда партійців "Слуги Народу" також постійно працює над збільшенням доступності іпотечної програми "єОселя". Так, нещодавно переселенці отримали змогу брати в іпотеку житло віком до 10 років, а не до 3-х, як це було раніше. "Це зміна, на яку я особисто неодноразово вказувала та яка дасть змогу придбати відносно недорогу нерухомість на вторинному ринку в регіонах. Але ми вважаємо, що й цього недостатньо, саме тому партія продовжує виступати й за зменшення початкового внеску з 20% до 15% та зниження іпотечної ставки з 7% до 3%", – резюмує голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

Джерело матеріала
loader