П'ять несподіваних місць, де вдома може ховатися цвіль, та як від неї позбавитися
П'ять несподіваних місць, де вдома може ховатися цвіль, та як від неї позбавитися

П'ять несподіваних місць, де вдома може ховатися цвіль, та як від неї позбавитися

Як пише House Digest, варто знати ці потенційні сховища цвілі, щоб мати можливість вчасно виявити її та запобігти розповсюдженню грибка. Де ж може ховатися пліснява та як позбавитися від неї, розповідаємо далі.

Тримач для зубних щіток

Кинути зубну щітку в спеціальну банку може здатися більш гігієнічним, ніж залишити її біля раковини. Однак це не завжди правда. Внутрішня частина тримачів для зубних щіток темна і волога, що робить її ідеальним середовищем для розвитку бактерій. Чим довше ви не миєте цю банку, тим більше цвілі в ній накопичується, що потенційно робить це місце одним із найбільш антисанітарних варіантів для зберігання щіток.

Сантехніка та шафи поряд

Сантехніка є обов'язковою частиною сучасних будинків, однак разом з тим чи не найбільшим джерелом цвілі. До прикладу, через близькість до води часто пліснява утворюється на пральних машинках, особливо між гумовими прокладками в барабані.

Щоб позбавитися її в цьому місці, змішайте одну частину відбілювача з трьома частинами води в пульверизаторі та розбризкайте розчин усередині машинки, зокрема на ущільнювач і гумові прокладки. Дайте засобу постояти кілька хвилин, перш ніж змити його вологою серветкою. Такий спосіб повинен видалити більшість цвілі. Однак, після цього, щоб запобігти утворенню грибка, витирайте барабан пралки сухою ганчіркою після кожного використання.

Водночас, крім того, що цвіль утворюється на самій сантехніці, через неї вона може розповсюджуватися на найближчі меблі. Волога потрапляє на шафи поблизу й у місцях, які майже не освітлюються й не провітрюються, призводить до виникнення грибка.

Якщо ви виявили таку проблему у будинку, приберіть все з уражених меблів та придбайте очисник, призначений спеціально для видалення цвілі. Збризніть ним всю внутрішню частину шаф та протріть її ганчіркою. Змийте мийний розчин і повністю висушіть шафи, перш ніж складати туди речі.

Кавоварка

Як би це не було неочікувано, цей пристрій також може бути джерелом цвілі у будинку. Багато частин і компонентів кавомашини безпосередньо торкаються кавових зерен і води та з часом можуть накопичувати бактерії та цвіль. Піддон для залишків рідини, фільтр-кошик, ємність для води, кришка та інші поверхні варто регулярно мити, щоб гарантувати їхню безпечність для приготування напоїв.

Матрац

На жаль, найважливіші для нас предмети часто найбільше піддаються впливу бактерій. Будинки з поганою вентиляцією, високою вологістю та високою температурою особливо схильні до появи цвілі на матрацах. А розливання напоїв, потовиділення та засинання одразу після душу ускладнюють ситуацію.

Однак хороша новина полягає в тому, що існує багато способів боротьби з пліснявою на матрацах. Зокрема, можна встановити осушувач повітря біля ліжка, щоб зменшити вологість, покласти матрац на решітчастий каркас та використовувати наматрацник, щоб провітрювати його та підтримувати сухим.

Якщо ж попри ці запобіжні заходи ви виявили, що цвіль все одно є, змішайте в однакових пропорціях спирт та воду, а потім зволоженою у засобі ганчіркою витріть всі уражені ділянки. Гарно висушіть матрац на сонці або за допомогою вентилятора, щоб запобігти повторному утворенню плісняви.

Кімнатні рослини та горщики

Багато кімнатних рослин потребують вологого середовища, тож приваблюють різні види грибка. Деякі з них нешкідливі, але багато інших випускають спори, які завдають шкоди як рослинам, так і людям.

Щоб уникнути цієї проблеми, вибирайте кімнатні рослини, які віддають перевагу сухішим умовам. Якщо ж вони вже заражені, змішайте одну столову ложку харчової соди, половину чайної ложки мильного засобу та 2 літри води в пульверизаторі. Обприскуйте рослини там, де є ознаки грибка. Обережно протріть листя чистою ганчіркою, щоб зішкребти всі залишки цвілі. Також варто повністю змінити ґрунт і ретельно вимити її горщик, щоб усунути всі сліди грибка.

Джерело матеріала
loader