Експерти назвали 6 ферментованих продуктів для здоров’я мозку
Експерти назвали 6 ферментованих продуктів для здоров’я мозку

Експерти назвали 6 ферментованих продуктів для здоров’я мозку

Експерти визначили ферментовані продукти, які можуть підтримувати когнітивні здібності, пам’ять і настрій. Про це повідомляє Уніан, пише agronews.ua.

“Те, що впливає на ваш розум, також впливає на ваш кишечник, і навпаки. Цей потужний зв’язок відомий як вісь кишечник-мозок. Нові дослідження показують, що мозок і кишківник взаємодіють кількома шляхами”, – йдеться в публікації.

Сертифікована дієтологиня з Нью-Йорка Кетрін Брукінг пояснила, що речовини, які виробляються бактеріями в кишківнику, можуть надсилати сигнали безпосередньо до мозку, спричиняючи різні мозкові активності та змінюючи настрій, поведінку, та інші когнітивні функції.

Крім того, одне з досліджень підтвердило потенційний зв’язок між ферментованими продуктами та настроєм – у піддослідних мишей, у яких були відсутні кишкові бактерії, вчені спостерігали погіршення симптомів депресії та тривожності.

Вказується, що ферментовані продукти приносять користь не тільки кишечнику, а й підтримують мозок. Ось кілька з них, які слід їсти для здоров’я мозку:

Йогурт. Дієтологиня Брукінг радить вживати грецький йогурт із медом – дослідження свідчать, що ця комбінація може стимулювати корисні бактерії в кишечнику. Представниця Академії харчування та дієтології Емі Кімберлейн також рекомендує йогурт, оскільки він корисний для здоров’я мозку, сприяючи здоровому мікробіому кишківника.

Кімчі. Дослідження показують, що певні пробіотики в кімчі можуть допомогти поліпшити когнітивні функції, а також чинити нейропротекторну дію, потенційно знижуючи ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і деменція.

Комбуча. За словами Кімберлейн, комбуча містить пробіотики, які можуть збільшити різноманітність корисних для здоров’я бактерій. Вона зазначила, що збалансований кишківник сприяє психічному благополуччю, а це зі свого боку допомагає тим, хто справляється з такими станами, як тривожність і депресія.

Місо. Це густа паста з ферментованих соєвих бобів, яка також містить пробіотики, що стимулюють роботу мозку. Дослідження показали, що щоденне вживання соєвих продуктів, включно з місо, пов’язане з нижчим ризиком зниження когнітивних здібностей і поліпшенням когнітивних функцій.

Темпе. Це ферментована їжа, приготована з цільних соєвих бобів. Вона багата на білок і теж містить пробіотики, які можуть підтримувати здоров’я кишківника і мозку.

Кефір. Кімберлейн нагадала дослідження, яке показало поліпшення реляційної пам’яті (здатність запам’ятовувати і пов’язувати інформацію про людей, місця, події та об’єкти) у тих, хто щодня вживав кефір.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader